Huisarts, ziekenvervoer en testen

Wij werken nauw samen met alle (zorg)partners op Schiermonnikoog en aan de wal en zijn goed voorbereid op besmettingen met het Coronavirus. Op de website www.thuisarts.nl (zoekwoord: Corona) kunt u informatie vinden die speciaal voor patiënten is geschreven door de Landelijke Huisartsvereniging. Wij bevelen deze website van harte aan. Mocht deze informatie vragen bij u oproepen, belt u ons dan op de normale beltijden.

Het gehele zorgcentrum is alleen toegankelijk na telefonisch contact. Alle bestelde medicatie, ook de herhaalmedicatie, wordt iedere dag tussen 16.00 en 17.00 uur door een praktijkmedewerker aan huis bezorgd.

We hebben gemerkt dat er minder contact wordt opgenomen met de praktijk. Het is belangrijk dat u bij gezondheidsproblemen wél met ons belt. Samen met u kunnen we dan kijken wat er nodig is en hoe we u in deze periode het beste kunnen helpen.

U hoeft niet te bellen bij klachten van neusverkoudheid of verhoging tot 38.0 graden Celsius (rectaal gemeten). Wij verzoeken u in dit geval dringend om thuis te blijven, uit te zieken en te zorgen dat u anderen niet besmet. Als u koorts krijgt (38.0 graden Celsius of hoger rectaal gemeten), gaat hoesten of moeilijker kunt ademen, bel dan dezelfde dag de huisartspraktijk tussen 8.30 en 9.30 uur of tussen 13.30 en 14.30 uur. Neem bij ernstige klachten direct telefonisch contact op via het praktijknummer 0519-712400 (toets zo nodig 1 bij spoed).

Een aantal landelijke maatregelen is versoepeld. De kans op besmettingen met het Coronavirus blijft de komende tijd groot. Door u te houden aan de maatregelen, beschermt u niet alleen uzelf, maar ook andere en vooral kwetsbare eilanders in onze gemeenschap.

Denk aan elkaar en steun elkaar waar mogelijk. Doe dit vooral per telefoon en op afstand om besmettingen met het Coronavirus te voorkomen.

Iedereen kan het Coronavirus doorgeven aan anderen. Ook zonder zelf ziek te zijn of symptomen te ervaren. De regels blijven daarom:

•           Blijf thuis bij klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts

•           Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

•           Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar

•           Raak elkaar niet aan

•           Voorkom zoveel mogelijk het aanraken van dingen of oppervlakten buiten uw eigen woning

•           Was regelmatig uw handen

•           Raak uw gezicht zo min mogelijk aan

•           Hoest en niest u zoveel mogelijk in de elleboogplooi of in een schone papieren zakdoek

Alle medewerkers van de huisartspraktijk wensen u een goede gezondheid toe en veel sterkte in deze tijd.

Maatregelen patiëntenvervoer vanaf Schiermonnikoog

De RAV Fryslân (Regionale Ambulance Voorziening Fryslân) heeft de volgende maatregelen getroffen:
•    Het ambulanceteam op Schiermonnikoog blijft onverkort 7x24 uur aanwezig.
•    De traumahelikopters, de Lifeliner 4. (Groningen) en de Lifeliner 1. (Amsterdam) zijn beschikbaar voor de ambulanceteams voor - indien noodzakelijk - aanvullende spoedzorg op de eilanden en spoedtransporten vanaf de eilanden naar de vaste wal.
•    De KNRM is beschikbaar voor vervoer van reguliere (geen Corona) patiënten naar de wal.
•    Corona-patiënten worden gedurende de Coronacrisis met een aparte snelboot naar de wal vervoerd. Hiervoor heeft de RAV een contract  afgesloten met een  bootvervoerder  op Lauwersoog
•    Aanvullend maakt de RAV Fryslân afspraken met andere helikoptervoorzieningen.
Het ambulance team op Schiermonnikoog zal, zoals gebruikelijk, in goede samenwerking met de meldkamer ambulancezorg en de huisarts een besluit nemen over de juiste wijze van transport.

Testen op corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Maak alleen een afspraak voor een test als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.
Bel voor een afspraak met 0800-1202 en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heeft u andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar 0800-1351.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.