Testen, ziekenvervoer en huisarts

Testen op corona bij klachten

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. U maakt daarvoor een afspraak via telefoon 0800-1202 (GGD) of via de website coronatest.nl

Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heeft u andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar 0800-1351.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testen voor toegang

Wilt u een test doen om een coronatoegangsbewijs te krijgen? Maak dan een afspraak op afspraak.testenvoortoegang.org. De testlocatie bevindt zich in het gemeentehuis, Nieuwestreek 5 (groene deur).

Huisarts

Wij werken nauw samen met alle (zorg)partners op Schiermonnikoog en aan de wal en zijn goed voorbereid op besmettingen met het Coronavirus. Op de website www.thuisarts.nl (zoekwoord: Corona) kunt u informatie vinden die speciaal voor patiënten is geschreven door de Landelijke Huisartsvereniging. Wij bevelen deze website van harte aan. Mocht deze informatie vragen bij u oproepen, belt u ons dan op de normale beltijden.

Kijk op onze website voor de meest actuele informatie over onze huisartsenpraktijk: https://huisartsopschiermonnikoog.huisarts-plus.nl/ 

U hoeft niet te bellen bij klachten van neusverkoudheid of verhoging tot 38.0 graden Celsius (rectaal gemeten). Wij verzoeken u in dit geval dringend om thuis te blijven, uit te zieken en te zorgen dat u anderen niet besmet. Als u koorts krijgt (38.0 graden Celsius of hoger rectaal gemeten), gaat hoesten of moeilijker kunt ademen, bel dan dezelfde dag de huisartspraktijk tussen 8.30 en 9.30 uur of tussen 13.30 en 14.30 uur. Neem bij ernstige klachten direct telefonisch contact op via het praktijknummer 0519-712400 (toets zo nodig 1 bij spoed).

Een aantal landelijke maatregelen is versoepeld. De kans op besmettingen met het Coronavirus blijft echter aanwezig. Door u te houden aan de maatregelen, beschermt u niet alleen uzelf, maar ook andere en vooral kwetsbare eilanders in onze gemeenschap.

Maatregelen patiëntenvervoer vanaf Schiermonnikoog

De RAV Fryslân (Regionale Ambulance Voorziening Fryslân) heeft de volgende maatregelen getroffen:
•    Het ambulanceteam op Schiermonnikoog blijft onverkort 7x24 uur aanwezig.
•    De traumahelikopters, de Lifeliner 4. (Groningen) en de Lifeliner 1. (Amsterdam) zijn beschikbaar voor de ambulanceteams voor - indien noodzakelijk - aanvullende spoedzorg op de eilanden en spoedtransporten vanaf de eilanden naar de vaste wal.
•    De KNRM is beschikbaar voor vervoer van reguliere (geen Corona) patiënten naar de wal.
•    Corona-patiënten worden gedurende de Coronacrisis met een aparte snelboot naar de wal vervoerd. Hiervoor heeft de RAV een contract  afgesloten met een  bootvervoerder  op Lauwersoog
•    Aanvullend maakt de RAV Fryslân afspraken met andere helikoptervoorzieningen.
Het ambulance team op Schiermonnikoog zal, zoals gebruikelijk, in goede samenwerking met de meldkamer ambulancezorg en de huisarts een besluit nemen over de juiste wijze van transport.