(Laatste bericht: 12 april 2022)

Russische troepen zijn op 24 februari Oekraïne binnengetrokken. Het is een ernstige aanval op vrijheid, democratie en mensenrechten in de wereld. Ook Schiermonnikoog leeft mee met iedereen die is getroffen door de oorlogssituatie in Oekraïne.

Alle gemeenten in Friesland, ook gemeente Schiermonnikoog, zijn gevraagd om te kijken op welke manier er voor langere tijd vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. We werken hier natuurlijk graag aan mee. 

We waarderen particuliere initiatieven, maar houden als gemeente wel graag de regie over het aantal mensen dat op het eiland wordt opgevangen. De opvang is voor meerdere maanden nodig. Vluchtelingen hebben, naast de primaire levensbehoeften, begeleiding nodig en daarnaast zijn voorzieningen als scholen en gezondheidszorg op een eiland beperkt. We bekijken op dit moment de mogelijkheden. 

Helpen kunnen we niet alleen. Op deze pagina staat hoe u kunt bijdragen. Ook geven we meer informatie en beantwoorden we vragen over de situatie in Oekraïne.

Actuele informatie over de stand van zaken vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Nieuwsbericht 12 april 2022: Familie uit Oekraïne woont tijdelijk op Schiermonnikoog

Er komt tijdelijk een familie uit Oekraïne op Schiermonnikoog wonen, die we graag op ons eiland en in onze gemeenschap verwelkomen. Deze mensen zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. De familie wordt opgevangen op een van de locaties die hiervoor eerder zijn aangemeld bij de gemeente. Dat is een bestaande vakantiewoning.

De schoolgaande kinderen maken kennis op school en zullen hier naar school gaan.

Het is nog onbekend of er nog meer mensen uit Oekraïne naar Schiermonnikoog komen.

Nieuwsbericht 17 maart 2022: Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne: Schiermonnikoog is er klaar voor

Na onze oproep van vorige week meldden meerdere mensen dat zij ruimte willen aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne. We zijn heel blij met deze aangeboden hulp! 
Twee van deze locaties zijn nu gereed gemaakt zodat er ongeveer 15 mensen kunnen komen wonen. Dit zijn bestaande, vrijstaande, vakantiewoningen. We weten nog niet of en wanneer er ook echt vluchtelingen komen. Ook weten we niet of dit ouderen, jongeren of bijvoorbeeld mensen met (jonge) kinderen zullen zijn. 
We hebben natuurlijk al gesproken met de huisartsenpraktijk, scholen en Zorg & Welzijn van de gemeente. Ook zij zijn er klaar voor als er vluchtelingen komen. 

Hulp blijft welkom

We kregen ook andere vormen van hulp aangeboden, zoals het helpen met de taal. Hier kunnen we echter nog meer mensen voor gebruiken. Ook als u geen Oekraïens of Russisch spreekt, kunt u helpen met mensen wegwijs te maken op het eiland. 
Ook zouden we het waarderen als vluchtelingen kunnen worden betrokken bij bijvoorbeeld sport- en/of culturele activiteiten. Betrek mensen bijvoorbeeld bij het voetballen of biljarten of nodig hen uit voor muziek of film. 
Als er eilanders zijn die hierbij zouden willen helpen, horen we dat graag. 

We horen graag van u

Kunt u hulp aanbieden of heeft u ook accommodatie beschikbaar? Geef dit dan door aan de gemeente via e-mail: h.krul@schiermonnikoog.nl of via 06-11056064 (de heer Harmen Krul). Op onze website (onder ‘nieuws’) vindt u meer informatie over dit onderwerp: Hulp aan Oekraïne - Nieuws - Actueel - Nieuws - In de gemeente - Schiermonnikoog

We krijgen de komende tijd meer informatie vanuit de Veiligheidsregio en meer duidelijkheid over de organisatie. We houden u op de hoogte via de website van de gemeente en de sociale mediakanalen.

Nieuwsbericht 9 maart 2022: Opvangplaats melden

Op Schiermonnikoog zijn heel veel verblijfsaccommodaties. Wat zou het mooi zijn als we drie of vier gezinnen uit Oekraïne voor een langere periode onderdak kunnen bieden.

We doen daarom een oproep aan logiesverstrekkers om (samen) te kijken wat er mogelijk is. Zijn er logiesverstrekkers die accommodatie ter beschikking willen en kunnen stellen? We denken hierbij bijvoorbeeld aan particuliere vakantiewoningeigenaren en  eigenaren van appartementencomplexen of groepsaccommodaties.

We verwachten dat de accommodatie beschikbaar moet zijn voor minimaal negentig dagen tot een jaar. Ook als u voor een deel van deze periode accommodatie beschikbaar heeft, horen we dat graag. Wel bieden we vluchteling graag de zekerheid van een langere periode op één plek kunnen blijven. Zij komen uit een nare situatie en we willen hen rust kunnen bieden. Veel vluchtelingen zijn moeders met kinderen. Vaders zijn meestal achtergebleven.

Heeft u zich al gemeld via een particuliere opvangorganisatie? Ook dan horen we dat graag van u, zodat we een goed beeld krijgen van de mogelijkheden op het eiland. Ook krijgen we op die manier een beter beeld waar vluchtelingen zijn mocht er psychische hulp of gezondheidszorg nodig zijn.

Heeft u een accommodatie beschikbaar? Meld dit bij de heer Harmen Krul van de gemeente Schiermonnikoog via e-mail: h.krul@schiermonnikoog.nl of via 06-11056064.

Geef in de e-mail aan:

  • voornaam en achternaam
  • straatnaam en huisnummer
  • postcode en woonplaats
  • telefoonnummer
  • e-mailadres
  • hoeveel personen je kunt huisvesten
  • voor welke periode je huisvesting kunt bieden
  • eventuele opmerkingen

We krijgen de komende tijd meer informatie vanuit de Veiligheidsregio en meer duidelijkheid over de organisatie. We houden u op de hoogte via de website van de gemeente en de sociale mediakanalen.

Andere vormen van hulp: taal, begeleiding, sport

Het is nog niet duidelijk óf er ook vluchtelingen naar Schiermonnikoog komen. Maar áls wij ook hier vluchtelingen opvangen, zijn er ook andere vormen van hulp nodig. Denk hierbij aan:

-mensen die (een aanverwante) taal spreken

-mensen die bijvoorbeeld activiteiten kunnen aanbieden (voorbeelden zijn: wekelijks sporten, culturele activiteiten)

We krijgen de komende tijd meer informatie vanuit de Veiligheidsregio en meer duidelijkheid over de organisatie. We houden u op de hoogte via de website van de gemeente en de sociale mediakanalen.

Geld doneren via Giro 555

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Zij leven in angst en onzekerheid maar wij kunnen helpen. Met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Ook u kunt helpen. U kunt geld doneren via NL08 INGB 0000 0005 55.