Aangespoelde containers (13-01-2019)

Dit item is verlopen op 25-01-2019.
Maandag 14 januari Laatste update

Na inspectie van het strand blijkt dat er niet veel rommel bij is gekomen. Professionals ruimen dit op. Het is niet verantwoord om met vrijwilligers om de Oost te gaan. Door de harde wind is het nat en het water komt sneller op dan normaal. Professionals hebben kennis van dit gebied maar zelfs voor hen is het moeilijk om er veilig te komen.

De situatie op Schiermonnikoog is de laatste dagen onveranderd. Om deze reden stoppen we vooralsnog met het plaatsen van updates. Mocht er toch belangrijk nieuws zijn dan informeren wij u daar zeker over via onze website, op twitter en facebook.

Er is ontzettend veel werk verzet en we willen alle vrijwilligers, professionals, eilanders en militairen heel hartelijk bedanken!

Zondag 13 januari

Opnieuw is er niet veel nieuwe troep aangespoeld. Professionals pakken dit aan.

Voor vanmiddag voorspelt het KNMI flinke windstoten. Verder wordt er voor aankomende week blijvende harde wind voorspeld en is het tij ongunstig. Dit zal het opruimen de komende dagen wat belemmeren omdat het strand dan minder goed begaanbaar is. Zo mogelijk vinden er wel elke dag inspecties van het strand plaats. Dan wordt er meteen troep meegenomen.

Zaterdag 12 januari

Er spoelt nog wel troep aan, maar onze professionals kunnen dit nu aan. Er rijdt twee keer per dag een auto langs het strand om eventueel troep mee te nemen. Ook houden we de strandovergangen in de gaten om afval mee te nemen. Vanaf maandag werken onze professionals weer op volle kracht verder.

Bekijk hier een overzicht van opruimacties langs de kust.

Vrijdag 11 januari

Er spoelen nog wel materialen aan maar de aanwezige professionals ruimen dit op. Vrijwilligers zijn vooralsnog niet nodig. Misschien is uw hulp elders nodig. Kijk hier voor een overzicht van opruimlocaties langs de noordelijke kust.

De proef met de strandstofzuiger om de plastic bolletjes van het strand te verwijderen lijkt te werken.

Donderdag 10 januari Geen vrijwilligers nodig op Schiermonnikoog

Na inspectie van het strand blijkt dat er niet veel rommel bij is gekomen. Professionals ruimen dit op. Er zijn op Schiermonnikoog geen vrijwilligers nodig. Kijk hier voor een overzicht van opruimlocaties langs de noordelijke kust.

Alleen als er nieuws is plaatsen wij een update.

Woensdag 9 januari

18.00 uur Waddenburgemeesters uiten zorgen over containervervoer

De burgemeesters van de Nederlandse Waddeneilanden uiten hun zorgen over containervervoer in een brief aan de Tweede Kamer. Lees het volledige nieuwsbericht hier.

13.00 uur Gevolgen storm beperkt: geen hulp nodig op Schiermonnikoog

Op dit moment lijken de gevolgen van de storm beperkt. Er spoelt momenteel weinig nieuwe rommel aan. De aanwezige professionals ruimen dit op. Op Schiermonnikoog is momenteel geen hulp nodig.

Dinsdag 8 januari

17.30 uur Vanwege harde wind en verwachte hoge waterstanden tot vrijdag geen opruimacties

Door de harde wind, hoge waterstanden en ongunstig tij zijn er in elk geval tot vrijdag geen georganiseerde opruimacties. Wel gaan professionals vanaf woensdag weer verder met opruimen daar waar dit mogelijk is. Door de hoge waterstanden is het strand op veel plaatsen niet goed begaanbaar. Elke ochtend zijn er inspecties om te kijken hoeveel er is aangespoeld. Aan de hand daarvan wordt bepaald of opruimacties nodig zijn.

Hoog water bij strandovergang Marlijn

11:00 uur Hoog water en harde wind belemmeren opruimwerk

Door het hoge water zijn er momenteel geen opruimacties op het strand mogelijk. Maar de opruimwerkzaamheden gaan natuurlijk wel door. We hebben de enorme bergen troep bij de strandovergangen ingepakt om verder wegwaaien te voorkomen. Ondertussen blijven we zo lang de wind dat toelaat afval afvoeren.

Vanmorgen was het niet mogelijk een inspectie van het strand uit te voeren. Het water staat tot aan de voet van de duinen. Morgen zal in de loop van de dag duidelijk worden of er veel nieuwe rommel is aangespoeld.

Door hoog water is opruimen dinsdag niet mogelijk.

Vanwege de harde wind zijn de berg afval afgedekt.

Maandag 7 januari 2019

17.00 uur Rommel en containers afgevoerd

Uit inspecties van het strand blijkt dat er vandaag gelukkig niet veel nieuwe rommel is aangespoeld op Schiermonnikoog. Vandaag is vooral hard gewerkt om de grote hopen afval bij de strandovergangen te verplaatsen en veilig te stellen voor de verwachte storm. Daarnaast zijn de aangespoelde containers van het strand gehaald. Ze worden tijdelijk opgeslagen op het eiland.
Aan het einde van de middag informeert de burgemeester de raadsleden over wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Vandaag is opgeschaald naar GRIP4 om het opruimen van de containers in en rond de Waddenzee goed te stroomlijnen.
Morgen verwachten we storm en erg hoog water. Er wordt dan niet opgeruimd omdat het water tot aan de voet van de stuifdijk zal staan. Er is een aangepaste veerbotendienstregeling.
Algemene informatie over de overboord geslagen containers kunt u vinden op de website van Veiligheidsregio Fryslân.

Containers worden afgevoerd (foto Chris Talsma)

8.00 uur Groot deel verloren containers MSC Zoe gelokaliseerd

Rijkswaterstaat meldt dat een groot deel van de overboord geslagen containers is gelokaliseerd. Over een lengte van 23 mijl zijn containers aangetroffen boven Terschelling, Schiermonnikoog en ten oosten van deze lijn.  Hiermee lijkt het dat 238 van de 281 van de overboord geraakte containers van de MSC Zoe is gelokaliseerd.

Bekijk hier het volledige bericht van Rijkswaterstaat.

Zondag 6-1-2019

17:30 uur Opnieuw prachtig resultaat door vele opruimers

Er is opnieuw heel veel opgeruimd. Grove rommel op de berijdbare delen is nu weg. Er zijn nog wel veel kleine korrels plastic aanwezig. De militairen namen zondagmiddag afscheid op het strand. Burgemeester Ineke van Gent zwaaide militairen en vrijwilligers van de vaste wal zondagmiddag uit vanuit de Veerhaven. Opnieuw een prachtig resultaat. Veel dank aan alle opruimers!

12:30 uur Burgemeester Ineke van Gent leidt directeur-generaal Rijkswaterstaat rond

Directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat is op Schiermonnikoog om de situatie te bekijken. Blom en burgemeester Ineke van Gent krijgen bij een gestrande container uitleg van Chris Talsma van aannemersbedrijf Van der Lee, die helpt met het bergen van de aangespoelde rommel.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van verkeer en waterstaat zou ook een bezoek brengen aan Schiermonnikoog. Zij is vanwege ziekte verhinderd.

12:00 Vanwege verwachte storm maandag en dinsdag geen opruimactie

Vanwege de verwachte storm en de daarmee gepaard gaande hoge waterstanden worden er op Schiermonnikoog op maandag 7 en dinsdag 8 januari geen opruimacties op touw gezet.

Omdat de situatie mogelijk gevaar met zich meebrengt, vraagt de gemeente Schiermonnikoog aan opruimers om vanaf maandag NIET met de boot naar het eiland te komen. Als de situatie dat vereist, worden vanaf woensdag weer nieuwe opruimacties op touw gezet.

Dit betekent niet dat de professionele schoonmaak komt stil te liggen.

10:30 uur Vanmorgen is er een inspectie geweest van het strand. Dit is grotendeels nog steeds leeg. Een prachtig resultaat van de opruimactie van zaterdag.

Er is vandaag geen georganiseerde opruimactie. Verzoek aan opruimers op het eiland is om naar het Westerstrand (strandovergang Westerburenweg) te gaan omdat hier nog wel rommel ligt.

Neem rommel van het Westerstrand zoveel mogelijk mee naar de strandovergangen.

We verwachten dat er de komende dagen, weken en misschien wel maanden opnieuw veel aanspoelt. Houd onze website in de gaten voor mogelijke acties.

Op andere plekken zijn ook acties aan de gang. Kijk hier voor een overzicht.

Opgeruimd strand, zondag

Zaterdag 5-1-2019

16.40 uur Het opruimen loopt voor vandaag ten einde. Er is fantastisch werk verricht. Onze dank is groot!

15.00 uur Het begint nu langzaam donker te worden. Voor uw eigen veiligheid, verzoeken wij alle harde werkers van het strand af te gaan. Er is al heel veel werk verricht. Dank aan alle opruimers!

13.00 uur Er gaat een voorboot om 16.00 uur vanaf Schiermonnikoog. Om 15.15 uur vertrekken er bussen vanaf de Marlijn naar de veerhaven.

12.00 uur Veel vrijwilligers hebben gehoor gegeven aan de oproep om te helpen opruimen.

De aangespoelde rommel ligt vooral op een deel van het strand die moeilijk bereikbaar is. We werken hard om de hulp in te zetten waar nodig is.

10.00 uur Er ligt minder rommel op het strand dan de afgelopen dagen.

Veel vrijwilligers zijn op het strand aangekomen om te helpen de rommel op te ruimen.

Vrijdag 4-1-2019

17.00 uur Het begint nu donker te worden. Voor uw eigen veiligheid, verzoeken wij alle harde werkers van het strand af te gaan. Er is al heel veel werk verricht.
Dank aan alle opruimers!

Morgen gaan we verder met opruimen.

16.30 uur Wat gebeurt er nog meer?

Een vliegtuig van de kustwacht vliegt boven de Waddeneilanden om containers te lokaliseren. Tot nu toe zijn geen nieuwe meldingen binnengekomen van drijvende containers.

Namens de verzekeringsmaatschappij zoekt een schip met een sonar naar de gezonken containers en/of onderdelen daarvan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat is op de wadplaten van Engelsmanplaat en Rif aan het werk om deze schoon te krijgen.

16.15 uur Vrijwilligers en militairen hebben gezamenlijk heel veel werk verzet. Helaas ligt er nog steeds heel veel en brengt elke nieuwe vloed nieuw materiaal met zich mee.

14.50 uur De bussen van Arriva zullen morgen (zaterdag 5-1-2019) extra rijden naar strandovergang de Marlijn. Dit gebeurt buiten boottijden. Eerst worden de reguliere ritten gereden, daarna komen de bussen terug naar de Veerhaven om opruimers op te halen. Ook het ophalen van opruimers zal buiten boottijden vanaf de Marlijn plaatsvinden.

14.40 uur Op dit moment is een groot gedeelte van het strand opgeruimd. Wat er morgen aanspoelt weten we nog niet.

De beachcleaner is inmiddels gearriveerd.

14.00 uur Dringende oproep voor iedereen die bezig is, of onderweg is om te komen helpen: het is koud en er is slecht(er) weer op komst. Denk om droge en warme kleding en let op elkaar. Onderkoeling herken je o.a. aan: droge huid, sloomheid, slaperigheid, rillen, trage hartslag en bleke huid.

14.00 uur Rijkswaterstaat gaat wadplaten rondom de eilanden schoonmaken. Bekijk het persbericht hier.

13.50 uur Er worden ook witte verpakkingen gevonden met calcium chloride (power dry-ux). Deze verpakking kunnen worden geborgen en weggegooid. Wanneer verpakkingen gescheurd of open zijn kan dit leiden tot enige huidirritatie.

13.30 uur Er zijn verschillende schoonmaakacties. Op de eilanden er op andere plekken. Klik hier voor een overzicht.

13.00 uur Er wordt vanaf vanmiddag een zogenaamde ‘beachcleaner’ ingezet die klein afval kan weghalen.

13.00 uur De eilander balgexpres is helaas niet beschikbaar om mensen naar de oostkant van het eiland te vervoeren.

10.30 uur Tientallen eilanders helpen mee het strand op te ruimen. Ook eilandgasten helpen mee. Op Terschelling vindt een grote publieksactie plaats.

10.15 uur Honderd militairen helpen mee op het strand. Zij zijn aan de oostkant begonnen.

Donderdag 3-1-2019

Op Schiermonnikoog zijn nu drie containers aangespoeld. Er ligt heel veel materiaal op het strand.

De gemeente Schiermonnikoog heeft een claim ingediend bij de rederij. Dit is ook vanuit de gezamenlijke Waddeneilanden gebeurd.

Er is een zak met organisch peroxide aangespoeld. Vindt u ook zo’n zak? Bel dan direct 112.

Voorbeeld van een zak organisch peroxide. Bel direct 112 als u zo´n zak aantreft.

Er zijn ook zakken met niet gevaarlijke kunststofkorrels aangespoeld. Hier hoeft u niet voor te bellen.

Voorbeeld van een zak HDPE-korrels. Deze zijn niet gevaarlijk.

2-1-2019
Een containerschip heeft vannacht lading verloren op de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden. De schattingen lopen uiteen van 30 tot 270 containers. Tot nu toe zijn er op Schiermonnikoog geen containers aangespoeld.

Mogelijk spoelen er nog wel containers of losse goederen aan het op het strand van Schiermonnikoog.

Veiligheidsregio Frylan meldt dat drie van de containers organisch peroxide bevatten. Het is nog niet duidelijk of deze containers inmiddels aan land zijn. Dwingend advies is om bij die containers weg te blijven, en niet aan te raken of lucht in te ademen. En meteen contact te zoeken met alarmnummer 112.

Het gaat o.a. om de volgende containers:

Gele container met nummer:  MSCU3713629
Blauwe container met nummer: CXDU2077321
Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

Inmiddels zijn 21 containers met losse goederen aangespoeld op Vlieland, Terschelling en Ameland. Tussen Ameland en Schiermonnikoog drijven nog containers in het water.