Centrum deze zomer afgesloten voor autoverkeer (26-06-2020)

Dit item is verlopen op 31-08-2020.

Om fietsers, voetgangers en winkelend publiek meer de ruimte te geven, heeft het college besloten het centrum van het dorp twee maanden (juli en augustus) meer autoluw te maken. Dit betekent dat we een deel van het centrum afsluiten voor gemotoriseerd verkeer dat hier niet hoeft te zijn (geen bestemming heeft). We gaan dit aangeven met borden. Het afgesloten gebied staat aangeven op de kaart. Bussen en (ander) gemotoriseerd verkeer dat hier wel moet zijn, kunnen hier blijven rijden.

In de nieuwsbrief van 8 mei vroegen we u om te reageren op het plan om het centrum deels af te sluiten. We hebben hierop twaalf reacties ontvangen. Het merendeel was positief. Een aantal mensen wil zelfs verder gaan. Anderen hebben twijfels bij de haalbaarheid van het plan. Het college wil het plan nu uitvoeren en dit najaar evalueren.

In het hoogseizoen kan het in de Middenstreek en het centrum van het dorp soms erg druk zijn. Klein en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers) moet op een aantal plaatsen de weg delen met groot en zwaar verkeer (bussen, vrachtverkeer, auto’s en taxi’s). Wij krijgen reacties dat inwoners en gasten de situatie soms onoverzichtelijk vinden en het onveilig aanvoelt.

Wij beseffen dat een totaal autovrij centrum niet mogelijk is. Voor een aantal situaties geldt een uitzondering. Zo blijven woningen, bedrijven en logeeraccommodaties bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer (bestemmingsverkeer) en blijven de huidige busroutes bestaan. Ander (doorgaand) gemotoriseerd verkeer kan gebruik maken van de overige wegen (Langestreek, Oosterreeweg, Paaslandweg en Burgemeester van de Wormstraat).

De gemeenteraad, bewoners van het af te sluiten gebied en ondernemers ontvangen een brief over de afsluiting. Ook volgt nog een officieel verkeersbesluit.
Gebieden met geslotenverklaring voor motorvoertuigen - met uitzondering van bestemmingsverkeer en bussen.

Op de kaart in het rood: gebieden met geslotenverklaring voor motorvoertuigen - met uitzondering van bestemmingsverkeer en bussen.