Containers: opruimacties en Vragen en Antwoorden (08-01-2019)

Dit item is verlopen op 31-01-2019.
Maandag 14 januari Laatste update

Na inspectie van het strand blijkt dat er niet veel rommel bij is gekomen. Professionals ruimen dit op. Het is niet verantwoord om met vrijwilligers om de Oost te gaan. Door de harde wind is het nat en het water komt sneller op dan normaal. Professionals hebben kennis van dit gebied maar zelfs voor hen is het moeilijk om er veilig te komen.

De situatie op Schiermonnikoog is de laatste dagen onveranderd. Om deze reden stoppen we vooralsnog met het plaatsen van updates. Mocht er toch belangrijk nieuws zijn dan informeren wij u daar zeker over via onze website, op twitter en facebook.

Er is ontzettend veel werk verzet en we willen alle vrijwilligers, professionals, eilanders en militairen heel hartelijk bedanken!

Update 13-1-2019

Opnieuw is er niet veel nieuwe troep aangespoeld. Professionals pakken dit aan.

Voor vanmiddag voorspelt het KNMI flinke windstoten. Verder wordt er voor aankomende week blijvende harde wind voorspeld en is het tij ongunstig. Dit zal het opruimen de komende dagen wat belemmeren omdat het strand dan minder goed begaanbaar is. Zo mogelijk vinden er wel elke dag inspecties van het strand plaats. Dan wordt er meteen troep meegenomen.

Update 12-1-2019

Er spoelt nog wel troep aan, maar onze professionals kunnen dit nu aan. Er rijdt twee keer per dag een auto langs het strand om eventueel troep mee te nemen. Ook houden we de strandovergangen in de gaten om afval mee te nemen. Vanaf maandag werken onze professionals weer op volle kracht verder.

Bekijk hier een overzicht van opruimacties langs de kust.

Update 11-1-2019

Er spoelen nog wel materialen aan maar de aanwezige professionals ruimen dit op. Vrijwilligers zijn vooralsnog niet nodig. Misschien is uw hulp elders nodig. Kijk hier voor een overzicht van opruimlocaties langs de noordelijke kust.

Geen vrijwilligers nodig op Schiermonnikoog (update 10-1-2019)

Na inspectie van het strand blijkt dat er niet veel rommel bij is gekomen. Professionals ruimen dit op. Er zijn op Schiermonnikoog geen vrijwilligers nodig. Kijk hier voor een overzicht van opruimlocaties langs de noordelijke kust.

Vraag en antwoord

Hieronder staan vragen en antwoorden die op Schiermonnikoog van toepassing zijn. Bekijk hier andere vragen en antwoorden over de overboord geslagen containers.

Waar kan ik opruimen?

Op dit moment zijn er op Schiermonnikoog geen vrijwilligers nodig. Professionals blijven aan het werk om eventueel nieuw aangespoelde spullen op te ruimen.

Bekijk eventuele andere opruimacties op de website van de veiligheidsregio.

Wanneer geldt er een gereduceerde tarief voor bus en boot?

Houdt hiervoor de websites van Qbuzz (voor lijn 163 Groningen-Lauwersoog), Arriva (voor lijn 155 Leeuwarden-Lauwersoog) en Wagenborg (veerboot Lauwersoog-Schiermonnikoog) in de gaten.

Ik heb materieel beschikbaar, waar kan ik dat melden?

Er is nu geen acute behoefte aan extra materiaal. We weten nog niet wat er de komende dagen aanspoelt. U kunt ons mailen met uw aanbod. Door de drukte, zijn wij niet in staat een antwoord terug te sturen. Mochten wij uw hulp kunnen gebruiken, dan nemen we graag contact op.

Wij willen graag met een groep komen om te helpen opruimen, waar kunnen we ons melden?

Er zijn op dit moment geen georganiseerde opruimacties. We verwachten de komende dagen, weken en mogelijk maanden nog wel veel rommel. Houd onze website, facebook en twitter in de gaten voor mogelijke acties.

In verband met de verwachte storm verzoeken wij u maandag en dinsdag niet af te reizen naar de eilanden om op te ruimen.

Waarom wordt er zoveel met de hand opgeruimd?

Veel grof materiaal kan gemakkelijker met de hand worden opgeruimd. Voor kleine stukken plastic gaan we mogelijk experimenteren met een soort strandstofzuiger.

Wat gebeurt er met de ingezamelde rommel?

De meeste spullen die op ons strand zijn aangespoeld zijn onbruikbaar geworden door het zoute water. De duizenden kilo’s afval zijn bij het opruimen niet te scheiden. Afvalverwerker Omrin scheidt afval na. Herbruikbare grondstoffen leveren zij aan de verwerkende industrie. Lees hier hun persbericht hierover.

Mag ik voorwerpen die ik heb gevonden meenemen?

U mag een gevonden voorwerp houden als souvenir. Wat niet mag is het op grote schaal meenemen van aangespoelde spullen die nog wel (een deel van) hun waarde behouden hebben om deze in de handel te gaan brengen. 

In deze bijlage vindt u hierover mee informatie.

Opruimtips

- Zorg voor warme kleding.

- Zorg zelf voor eten en drinken.

- Zorg dat u voor het donker van het strand af bent en dat u op tijd weer terugloopt. Er zijn geen voertuigen op het eiland die u op het strand kunnen vervoeren.

- Bij de grotere strandovergangen liggen vuilniszakken.

- Neem gevulde zakken mee terug naar de strandovergang en leg deze bij de speciale containers.

> Blijf alert op gevaarlijke stoffen. Bel dan direct 112.

Dank voor uw hulp!

Gemeente Schiermonnikoog

Gevonden chemische stoffen

Er zijn verschillende meldingen van stoffen.

Hieronder een voorbeeld van een zak organisch peroxide. Bel direct 112 als u zo´n zak aantreft.

Hieronder een zak HDPE-korrels. Deze zijn niet gevaarlijk.

Hieronder een voorbeeld van een witte verpakkingen met calcium chloride (power dry-ux). Deze verpakking kunnen worden geborgen en weggegooid. Wanneer verpakkingen gescheurd of open zijn kan dit leiden tot enige huidirritatie.