Gelukkig... het nieuwe jaar is begonnen (08-01-2021)

Een bijzonder en enerverend jaar ligt achter ons. 2020 zal niet snel worden vergeten maar het Coronavirus heeft wel de toon gezet. Iedereen was er weer klaar voor in het vroege voorjaar, alles was tiptop in orde voor het nieuwe seizoen. De ondernemers stonden te trappelen om gasten te ontvangen, vele eilanders zaten boordevol leuke ideeën voor talloze evenementen en op 11 juni zou onze vrijheid groots worden gevierd.

Helaas werd dat in één klap onmogelijk door de vele beperkingen die we kregen opgelegd om verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen. We vierden onze 75 jaar vrijheid bescheiden maar deze werd ook enorm ingeperkt het afgelopen jaar. Spontane sociale contacten met familie, vrienden en buren werden opeens een logistieke uitdaging of geheel onmogelijk. Het verenigingsleven kwam tot stilstand en evenementen waren grotendeels onmogelijk. Onze ondernemers moesten een groot deel van het jaar hun bedrijf sluiten, wat zorgen bracht maar ook inventief ondernemerschap. Over het algemeen hield iedereen zich aan de noodzakelijke beperkingen en hebben we het met elkaar heel goed gedaan. We verlangen naar hoe het was, hoe eerder hoe beter. Het nieuwe seizoen wordt hopelijk een nieuwe start voor ons allemaal.

De jaarwisseling is rustig verlopen op ons eiland. Met dank aan allen die daaraan hebben meegewerkt. De scheepshoorn die klonk, de fakkels die brandden en vanaf de kerktoren hoorden we "happy new year". Helaas geen kus of omhelzing maar een elleboogje voor de beste wensen buiten de bubbel en het was rustig op straat. 

Goede hoop hangt in de lucht. Het vaccineren is begonnen en we hopen dat we in één keer alle bewoners van het eiland kunnen vaccineren zodat u niet allemaal naar de wal hoeft. We vragen niet om voorrang, maar we hebben gevraagd of het niet beter is dat we niet met zijn allen naar de wal hoeven voor de vaccinaties. We houden u natuurlijk op de hoogte. Hoe eerder we het virus onder controle hebben, hoe liever het ons is.

We zijn ook nog bezig met steun van het Rijk voor de eilanden om onze leefbaarheid en voorzieningen op peil te houden en waar nodig te verbeteren.

Wij zijn geen opluchtmuseum maar een eiland waar we kunnen wonen, werken en leren. Een eiland dat goed bereikbaar is en waar we kunnen ondernemen, verduurzamen en nieuwe werkgelegenheid creëren. Kortom: werk aan de winkel, het eerste gesprek met de minister heeft hierover alweer plaatsgevonden. We trekken hierin samen op met de andere eilanden.

Maar bovenal wens ik u namens het college van Schiermonnikoog een gelukkig, liefdevol maar vooral ook een gezond en virusvrij 2021!

Ineke van Gent, burgemeester.