Minister Blok bezoekt Schiermonnikoog (02-09-2021)

Minister Stef Blok van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bracht donderdag 2 september een werkbezoek aan Schiermonnikoog. Het college sprak met de minister over de leefbaarheid op het eiland en de uitdagingen op het gebied van wonen en onderwijs. Daarnaast spraken de bestuurders over de industriële activiteiten die de natuur op en rondom Schiermonnikoog bedreigen, zoals de kabels & leidingen voor aansluiting bij het windmolenpark Net op Zee en over mogelijke gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog en bij Ternaard.

Vervolgens ging de minister hierover ook in gesprek met eilanders die de gemeenteraad, Schiermonnikoger Ondernemersverbond, Vereniging Dorpsbelang en Werkgroep Horizon vertegenwoordigden.

’s Middags bracht de minister een bezoek aan de eilander balg, de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog, met burgemeester Ineke van Gent en vertegenwoordigers van Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. De minister kon zo met eigen ogen zien hoe mooi en ongerept dit gebied is. Dit is geen plek voor kabels & leidingen die dit gebied voor lange tijd zullen aantasten in zijn ongereptheid. Verderop op de Noordzee ligt hier het belangrijke onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen waarvoor op dit moment een vergunningaanvraag ligt om gas te winnen. Burgemeester Van Gent: “deze unieke plek moet vrij blijven van industriële en verregaande economische activiteiten.”