Pinksterfeest op Schiermonnikoog – Kallemooi (29-03-2019)

Dit item is verlopen op 02-05-2019.

Traditie

Evenals op veel andere Waddeneilanden houden de Schiermonnikogers, zoveel als in hun vermogen ligt, hun eilander tradities in ere. Zo wordt rond Pinksteren Kallemooi gevierd op het eiland, een driedaags feest naar noordse traditie waarbij symboliek een belangrijke rol speelt.

Zorg voor de haan

Het verblijf van een haan in een mand tijdens Kallemooi stuit sinds een paar jaar op weerstand van enkele dierenactivisten die daarbij veel media-aandacht weten te trekken. De tegenstanders geven aan dat zij het niet eens zijn met dit onderdeel van de traditie.

Inmiddels hebben vanaf 2015 zowel de Rijksoverheid (de RVO, daarbij geadviseerd door de dierenbescherming) als de Rechtspraak bij herhaling de feiten en omstandigheden beoordeeld. Zij oordelen dat er voldoende goede zorg voor de haan is. Voor de gemeente Schiermonnikoog is er dan ook geen aanleiding om de traditie te verbieden.  De haan krijgt eten en drinken, de mand is zeer ruim en beschermt de haan tegen weersinvloeden. Een dierenarts houdt via een webcam de gezondheid van de haan in het oog.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2019:1204