Schiermonnikoog bedankt militairen voor hun inzet (06-01-2019)

Dit item is verlopen op 27-01-2019.

De militairen van de Koninklijke Landmacht die sinds vrijdag 3 januari hebben geholpen met het opruimen van het strand van Schiermonnikoog, hebben geweldig werk verricht. Burgemeester Ineke van Gent zwaaide de ruim honderd militairen van de Johannes Postkazerne in Havelte zondagmiddag op het strand uit. De militairen namen daarna weer de boot naar de vaste wal.

"De militairen hebben zich geweldig ingezet en hun samenwerking met de boeren, burgers en buitenlui verliep heel soepel. Ik ben heel blij dat we zoveel hulp van de landmacht hebben gehad. Duizendmaal dank", aldus burgemeester Van Gent.

De Landmacht heeft vooral geholpen de oostkant van het eiland op te ruimen (ten oosten van paal 8), dat voor vrijwilligers lastiger te bereiken is. De grove rommel op het strand hebben zij nu opgeruimd, zodat de militairen nu weer terug naar huis kunnen. Mogelijk doet de burgemeester op een later moment nog een beroep op hen.

"Ik ben trots op de jongens en meiden", zegt Majoor Sebastiaan Postema van de Landmacht. "Zij zijn van hun verlof opgeroepen en vrijdag vol enthousiasme aan de slag gegaan. Er is hier op Schiermonnikoog ook heel goed voor ze gezorgd. Met de gemeente hadden we uitstekend contact. Alsof we al tien jaar samenwerken."

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en van de militairen is Schiermonnikoog  grotendeels opgeruimd. Schoon is het echter nog niet: het strand ligt nog bezaaid met kleine stukjes plastic. Maandag wordt een begin gemaakt met het verwijderen van die resten. Ook de komende tijd wordt opnieuw rommel verwacht.

Vanwege de verwachte storm en de daarmee gepaard gaande hoge waterstanden worden er op Schiermonnikoog op maandag 7 en dinsdag 8 januari geen opruimacties op touw gezet. Omdat de situatie mogelijk gevaar met zich meebrengt, vraagt de gemeente Schiermonnikoog aan opruimers om vanaf maandag NIET met de boot naar het eiland te komen. Als de situatie dat vereist, worden vanaf woensdag weer nieuwe opruimacties op touw gezet.