Sponsland: ons landschap in 2121? (30-09-2021)

Sponsland
Hoe kan ons landschap er in 2121 uitzien?

Perioden van droogte en hitte wisselen elkaar af met hoosbuien. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Klimaatverandering daagt ons uit op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Wat betekent dit voor ons landschap in 2121? Acht ontwerpbureaus hebben voor een toekomstig Noord-Nederland voorstellen gemaakt hoe ons landschap eruit zou kunnen zien. Deze voorstellen zijn in de tentoonstelling 'Sponsland' tot verbeelding gebracht. De ontwerpen zijn gemaakt in opdracht van de ontwerpmanifestatie Act & Adapt, een onderdeel van de Climate Adaptation Week in Groningen. De ontwerpen zijn gemaakt om de inspireren, te prikkelen en aan te zetten tot nadenken.

Zoetwaterbel Schiermonnikoog

In september was de gedeeltelijke tentoonstelling Sponsland te zien in Het Baken. Aansluitend vertelde Jorryt Braaksma van landschapsarchitectenbureau LAMA in een goed gevuld dorpshuis over het ontwerp dat hij van Schiermonnikoog maakte.

In totaal zijn er acht ontwerpen gemaakt van noord-Nederland: vier van Groningen-Stad en vier van het buitengebied: Hunzevallei, Reitdiep, Waddenkust en dus Schiermonnikoog. Tot eind december zijn (delen van) deze tentoonstelling te zien. De volledige tentoonstelling staat tijdens Let's Gro van 5 tot en met 7 november op de Nieuwe Markt  in Groningen. Alle ontwerpen zijn te zien op www.sponsland.nl. Ook het ontwerpboek dat LAMA landschapsarchitecten van Schiermonnikoog maakte is hier te downloaden.

Tentoonstellingsdata

Wanneer Wat Waar
15 sept- 30 sept     4 stedelijke locaties + Waterbatterij  Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen
14 sept - 22 sept Zoetwaterbel Het Baken, Reeweg 9, Schiermonnikoog
27 sept - 8 okt Eetbare kust Gemeentehuis Het Hogeland, locatie Leens, R.Ritzemastraat 2, Leens
13 okt - 2 nov Watererfgoed++ & Waterbatterij Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 3, Groninge
5 nov -7 nov Volledige tentoonstelling Nieuwe Markt, Nieuwe Markt 1, Groningen
10 nov - 17 nov 4 landelijke locaties Provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen
1 dec - 7 dec Waterbatterij Provinciehuis Drenthe, Westerbrink 1, Assen
Klimaatadaptatie Groningen

De tentoonstelling Sponsland is een onderdeel van Klimaatadaptatie Groningen, waarvan eerder dit jaar het online festival Klimaatadaptatie Groningen Act & Adapt plaats vond. Centraal stond het veranderende klimaat en de gevolgen ervan.