Vergunning gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog ter inzage (02-06-2022)

Afgelopen woensdag maakte de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat bekend dat hij een vergunning verleent voor gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog. De vergunning ligt vanaf vrijdag ter inzage op het gemeentehuis en via Bureau Energieprojecten (rvo.nl)

De gemeente Schiermonnikoog is tegen gaswinning op deze plek. De gemeenteraad van Schiermonnikoog sprak zich eerder al unaniem uit tegen gasboringen rondom het eiland. Zij zijn van mening dat de weg van gasboringen in de nabijheid van ons eiland om diverse redenen ongewenst is.
De gemeente vindt dat investeerders op zoek moeten naar duurzame bronnen van energie. 
“We moeten niet meer opnieuw boren in het verleden, naar gas, maar juist investeren in de toekomst met hernieuwbare bronnen”, vindt burgemeester Ineke van Gent. 
Gaswinning is in strijd met de klimaatdoelen. Bovendien bedreigt gaswinning unieke natuurgebieden in zowel Nederland als Duitsland. De eilandgemeentes verwelkomen ieder jaar honderdduizenden toeristen, die komen voor de bijzondere natuur. Een ongerepte natuur en behoud van het gevoelige ecosysteem Waddenzee vormen daarmee de basis voor het economische voortbestaan en overleven van de Waddeneilandgemeentes. 

De vergunning ligt vanaf vrijdag ter inzage voor eenieder. De gemeente zal blijven oproepen om niet naar gas te boren nabij de Waddenzee en de Waddeneilanden. We hopen dat gasinvesteerders hun geld willen investeren in echt duurzame oplossingen.