Verkiezingen

Verkiezing Europees Parlement

Op donderdag 23 mei 2019 vindt de verkiezing van de leden van het Europees Parlement plaats.

Om te kunnen stemmen heeft u uw stempas (sen) en een geldig identiteitsbewijs dat niet langer dan 5 jaar verlopen is nodig.

Stempas

Uiterlijk 9 mei ontvangt u uw stempas(sen)

Stempas kwijt of niet ontvangen?

U kunt ook een nieuwe stempas aanvragen bij de gemeente. Dit kan tot woensdag 22 mei 12.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Hoe stem ik in een andere gemeente?

Wilt u in een andere gemeente stemmen? Vraag dan vóór 22 mei 12.00 uur een kiezerspas aan de balie van het gemeentehuis. Neem uw stempas mee en een geldig identiteitsbewijs mee.

Let op:  Vraagt u kiezerspassen aan, dan kunt u uitsluitend met deze passen stemmen en u krijgt geen nieuwe passen als de kiezerspassen zoekraken. Bij de stemming overhandigt u zowel uw kiezerspassen als uw identiteitsdocument aan de medewerker van het stembureau.

Wilt u iemand machtigen om voor u te gaan stemmen?

Om een machtiging te geven, gebruikt u het gedeelte van de stempas (achterzijde) dat hiervoor is bestemd. Kiezer en gemachtigde moeten beiden hun handtekening zetten op de stempas of kiezerspas. De pas verandert daarmee in een volmachtbewijs. De volmachtgever en gemachtigde moeten in dezelfde gemeente wonen. Wilt u stemmen bij volmacht vul dan de achterkant van de stempas in.

Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs van de volmachtgever laten zien. Deze kopie van het identiteitsbewijs van de volmachtgever mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Waar kunt u stemmen?

U kunt stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur in het gemeentehuis (raadzaal) Nieuwestreek 5. Het stemlokaal is toegankelijk voor mindervaliden.