Kinderen en jongeren

Opvang en scholen

Er zijn onderwijs- en opvangvoorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. In basisschool Yn de Mande is een kinderopvang en peuterspeelzaal gevestigd.
Na de basisschool kunnen leerlingen voorgezet onderwijs volgende op de Inspecteur Boelensschool. Deze school heeft een nauwe samenwerking met het Dockinga College. Tot en met het derde leerjaar kunnen leerlingen op het eiland op alle niveaus les krijgen. Daarna kunnen havo- en vwo-leerlingen hun opleiding vervolgen aan de vaste wal. Een door de gemeente gesubsidieerd taxibusje rijdt vanaf de boot naar het Dockinga college.

Zwemles

Ook op Schiermonnikoog kun je leren zwemmen. In de zomer gebeurt dat in het openluchtzwembad. In de winter wijken de kinderen uit naar het binnenzwembad van een recreatiecomplex.

Activiteiten

In het dorp is een dierenweide met veel speeltoestellen. Verder is er een natuurspeeltuin bij school, die kinderen ook buiten schooltijd kunnen gebruiken. In het bos is een natuurspeelbos ingericht.
In het voorjaar en zomer kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust zwemmen in het openluchtzwembad, de Berkenplas of natuurlijk in zee.
Voor kinderen en jongeren organiseren verschillende organisaties activiteiten, deze staan in de Lytje Pole Agenda.
Onder andere de eilander jeugdwerker verzorgt activiteiten voor jongeren.