Een woning huren

Wilt u een woning huren voor een (langere) vakantie, kijk dan bijvoorbeeld op de website van VVV Schiermonnikoog.

Wilt u volledig gaan wonen op Schiermonnikoog en een woning huren? Lees dan verder.

Sociale huurwoning

Op Schiermonnikoog is een vestigingsregeling van kracht. U heeft een huisvestingsvergunning van de gemeente nodig om hier te kunnen wonen. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u zich bij de gemeente inschrijven als woningzoekende

Op Schiermonnikoog zijn ongeveer 120 sociale huurwoningen die in beheer zijn bij woningcorporatie WoonFriesland. WoonFriesland wijst een woning toe na advies van de woningtoewijzingscommissie. 

U dient jaarlijks een herinschrijvingsformulier in te vullen om als woningzoekende geregistreerd te blijven. Dit formulier is jaarlijks vanaf november te vinden op onze website.

Wat is een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen die in de eerste plaats bedoeld zijn voor mensen met gezamenlijk jaarinkomen tot en met € 40.024 (prijspeil 2021). Deze woningen worden alleen toegewezen aan woningzoekenden met een economische of maatschappelijke binding met de gemeente. Zij krijgen dan automatisch een huisvestingsvergunning.

Doorstroomwoningen

De doorstroomwoningen op Schiermonnikoog zijn één- en meerpersoonsappartementen die bedoeld zijn voor mensen die op Schiermonnikoog willen komen werken en wonen, maar nog niet direct een huis kunnen kopen. Ze hebben bijvoorbeeld nog geen vast contract, ze hebben hun oude woning nog niet verkocht of ze willen kijken of het wonen op een eiland hen eigenlijk wel bevalt. De doorstroomwoningen kunnen ook een oplossing zijn voor van huis uit werkende zelfstandigen die willen kijken of zij hun werk kunnen doen op of vanaf Schiermonnikoog.

Overige huurwoningen

Er zijn een aantal particulieren die woningen te huur aanbieden. Bekijk ook hiervoor de voorwaarden voor het krijgen van een huisvestingsvergunning.