Trouwambtenaren

De gemeente heeft twee trouwambtenaren (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, BABS) die huwelijken voltrekken. Bij de reservering van uw huwelijk kunt u aangeven welke BABS uw voorkeur heeft. In het persoonlijk contact met de trouwambtenaar bent u ruim in de gelegenheid uw wensen en ideeën kenbaar te maken. De trouwambtenaar denkt graag met u mee. Zij doen hun best om de plechtigheid zo persoonlijk mogelijk te maken. De trouwambtenaar leidt de plechtigheid geheel in stijl, dus met mooie Schiermonnikoger toga. Stelt u geen prijs op de toga en/of een toespraak, dan kunt u dit natuurlijk aangeven.

De trouwambtenaren van Schiermonnikoog
Monique Talsma-de Groot

 

Geboren en getogen op het eiland Schiermonnikoog, vind ik het een eer om bruidsparen in de echt te verbinden op ons mooie eiland. Een persoonlijke aanpak tijdens ‘de mooiste dag van je leven' is belangrijk. Het is jullie bijzondere dag en ik kan jullie wensen vrijwel altijd verwerken in de ceremonie. Bruidsparen ervaren het trouwen op het eiland al bijzonder want je bent echt even helemaal weg. De genodigden komen speciaal naar Schiermonnikoog om getuige te zijn van een huwelijk van familie en/of vrienden. 

Ik ben getrouwd met Chris en we hebben twee dochters, Myrthe (1996) en Thirza (1999). Ik ben sinds 2003 trouwambtenaar voor onze gemeente en heb sinds die tijd vele bijzondere huwelijken voltrokken. Voordat ik me opnieuw op Schiermonnikoog vestigde, werkte ik een paar jaar als reisleidster voor een touroperator met standplaatsen als Gran Canaria, Fuerteventura, verschillende Griekse eilanden en Turkije. Het contact met mensen vind ik erg leuk. Naast mijn functie als trouwambtenaar heb ik verschillende uiteenlopende interesses en hobby's. Ik vind het heerlijk om samen met mijn man vakantie te vieren. Mooie plekjes in de Wereld ontdekken, uitstapjes maken in Nederland en natuurlijk genieten van Schiermonnikoog. Vroeger reisden we met onze dochters, maar zij wonen inmiddels zelfstandig op het vaste land. Een andere grote hobby is toneelspelen. Dit doe ik al vele jaren bij de Schierse toneelferieniging Sierlikene Meu. Sinds 2014 zit ik in de organisatie van het Midwinter Festival, een festival met muziek, toneel, workshops en meer dat één keer in de twee jaar in de kerstvakantie wordt gehouden. 's Zomers zijn we veel op het strand, want dat is gewoon onze ‘achtertuin'. Ik heb een parttime job als online marketeer bij VVV Schiermonnikoog en werk daarnaast als zelfstandig reisadviseur. Door de variatie in mijn dagelijkse ritme is het leven nooit saai en altijd verrassend.

Het leven op een eiland vind ik bijzonder en ik vind het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan een huwelijksdag.

In mijn functie als trouwambtenaar kan ik twee mensen een bijzondere herinnering geven.

Honorine Machielsen

  

Trouwen op Schiermonnikoog, wat maakt dat zo bijzonder? In de woorden van een bruidspaar: “Schiermonnikoog is een andere wereld; al op de boot valt alles van je af. Dan ervaar je een speciaal soort rust; op het eiland ben je echt samen, zijn er niet meer allerlei ruizen op de lijn”. Dát maakt een huwelijksdag op dit eiland tot een unieke gebeurtenis. Die unieke gebeurtenis wordt van een officieel tintje voorzien door de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Schiermonnikoog, de BABS. 

Wie is de BABS met de naam Honorine Machielsen? Graag wil ik me aan u voorstellen.  In ieder geval ben ik iemand met een grote verbondenheid met het eiland doordat mijn moeder afkomstig was uit ‘oude’ eilander families van zeevarenden. Dat betekende dat in mijn jeugd alle vakanties op het eiland werden doorgebracht. Na de beëindiging van mijn werk: eerst als diëtist en voedingsdeskundige, later als universitair docent (beleid en management van de gezondheidszorg) zijn wij permanent op het eiland gaan wonen om hier volop te kunnen genieten van de natuur, de eindeloze rust, ruimte en de geheel eigen cultuur historische achtergronden.

Het voelt als een eer om een bijdrage te kunnen leveren aan de huwelijksdag van bruidsparen. Bij de invulling van de ceremonie probeer ik de persoonlijke wensen en ideeën van het bruidspaar absoluut centraal te stellen. Om dat te kunnen doen, vind ik het heel belangrijk om elkaar van tevoren  uitgebreid te ontmoeten. Stukjes achtergrondinformatie uit deze kennismaking probeer ik dan in mijn toespraak te combineren met een beetje eilander ‘couleur locale’, een toepasselijke passage uit een boek, een gedicht of een songtekst.

Ik hoop mijn liefde voor het eiland nog met veel bruidsparen te kunnen delen en ontmoet jullie graag als BABS op dit prachtige en unieke Waddeneiland!

Top