Informatieplicht Energiebesparing

Bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken, moeten vanaf 1 juli 2019 voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Op de website van de RvO staat een handig stappenplan. 

Subsidies & financiering

De gemeente Schiermonnikoog heeft op dit moment geen subsidies of financieringsmogelijkheden voor ondernemingen. U kunt hiervoor wel terecht bij de provincie en het Rijk. Met het invullen van de Subsidie en Financieringswijzer van de RvO krijgt u inzicht in de verschillende regelingen.

Energiebesparing & opwekking

In Nederland gaan we in 2050 aardgasvrij. Het is daarom handig om ook nu bij (ver)bouwen al rekening te houden met alternatieve energievoorzieningen. Hiervoor zijn verschillende subsidies beschikbaar.

U kunt hierover ook in gesprek met het Energieloket van de gemeente Schiermonnikoog. Daarnaast kunt u energieadvies op maat aanvragen met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB.

Fairtrade ondernemen

Een aantal organisaties in onze gemeente is Fairtrade. Zij bieden eerlijke en duurzame producten en diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan keurmerken voor hout, vis en kleding, maar ook aan eerlijke cadeautjes en lokale en biologische ingrediënten. Wilt u meedoen? Neem dan contact op met fairtrade.schiermonnikoog@gmail.com