Op Schiermonnikoog kiezen we waar mogelijk voor duurzaam vervoer. Het eiland is autoluw, veel bewegingen zijn te fiets of te voet. Zo beschermen we de unieke natuurlijke- en cultuurhistorische waarden van Schiermonnikoog.

Elektrische auto rijden

Steeds meer mensen stappen over naar elektrisch rijden. Voor de aanschaf van een elektrische auto kunt u ook subsidie ontvangen van de Rijksoverheid. De gemeente onderzoekt waar openbare laadplekken voor elektrische auto's gerealiseerd kunnen worden: Laadvisie en het plaatsingsbeleid

Elektrisch vervoer op het eiland

Vervoersdienst Arriva verzorgt op Schiermonnikoog voor het vervoer van de boot naar het dorp en terug. Arriva rijdt op het eiland volledig elektrisch. Ook een deel van de taxi’s is elektrisch.

Veerdienst Wagenborg & CO2-compensatiefonds

Reizen met de veerdienst gaat gepaard met de uitstoot van CO2,  zolang de schepen nog varen op fossiele brandstof. Om de CO2-uitstoot van het reizen met de veerdienst te compenseren, heeft Wagenborg Passagiersdiensten een CO2-compensatiefonds in het leven geroepen. Inwoners van Schiermonnikoog en Ameland kunnen projecten aandragen. In 2022 werd het project ‘watertappunten’ op Schiermonnikoog gerealiseerd, in 2021 werd ook het project voor meer fruitbomen toegewezen.

Meer informatie over het CO2-compensatiefonds en indienen van aanvragen vind u hier: CO2-compensatiefonds Wagenborg | Gemeente Schiermonnikoog