Wilt u aan de slag met een duurzame (recreatie)woning? De eerste stap is (bijna) altijd isolatie. Daarna kunt u ook nadenken over duurzame energieopwekking.

Isoleren van uw woning

Isoleren is de eerste stap bij het verduurzamen van uw huis. Het is handig om te weten welke keuzes u kunt maken. Als u nog niet weet of uw huis (voldoende) is geïsoleerd kunt u de Isolatie-Zelfscan doen.

Met de gegevens over uw isolatie kan u bekijken welke verbeteringen (in isolatie) zinvol zijn voor uw woning met de Verbetercheck. Deze check geeft ook een inschatting van de kosten van betere isolatie én van de hoogtes van subsidies.

Als u liever hulp inschakelt om inzicht te krijgen in uw isolatiewaardes en energieverbruik, kunt u ook een energiescan aanvragen.

Bekijk ook het isolatieboekje met handige tips voor het isoleren van uw woning. U vindt het boekje via de knop hieronder (pdf-formaat) of u kunt het afhalen bij de balie van het gemeentehuis. 

Energievoorziening

Nederland is vanaf 2050 aardgasvrij. Het is daarom handig om ook nu bij (ver)bouwen al rekening te houden met andere energievoorzieningen. Daarnaast kunt u beginnen met elektrificatie in uw huis, zoals de overstap naar koken op inductie. Hiervoor zijn verschillende subsidies beschikbaar.

U kunt hierover ook in gesprek met de Energieadviseur

Subsidie & Financiering

De gemeente Schiermonnikoog heeft op dit moment de Regeling kleine Energiebeparende maatregelen. U kunt voor maatregelen zoals het vervangen van oude lampen, de aanschaf van een inductiekookplaat of zuinige apparatuur maximaal 80 euro terugkrijgen. 

Alle inwoners van Schiermonnikoog ontvingen begin 2021 de Energiebox. In de box zitten diverse energiebesparende artikelen die u direct kunt gebruiken. Daarnaast zit er een voucher in de box waarmee u gratis een warmtebeeldfoto van uw woning kunt laten maken. De Energiebox wordt mede mogelijk gemaakt door Installatiebedrijf Vlasma en Energiecorporatie de Sintrale.

De boxen zijn aangeschaft dankzij een bijdrage van het Rijk om eigenaren/bewoners te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen.

Ook voor vakantiewoningen

De energiebox is ook beschikbaar voor vakantiewoningen. Deze boxen worden niet bezorgd bij de vakantiewoningen, maar zijn beschikbaar op het gemeentehuis. 

De provincie en het Rijk hebben verschillende mogelijkheden voor financiering van isolatiemaatregelen en de aanschaf van alternatieve energievoorzieningen als warmtepompen en zonnepanelen. Meer informatie

Klimaatadaptief wonen

Het klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met zware regenval en lange periodes van droogte. U kunt daar rekening mee houden, door het aantal tegels in uw tuin te verminderen en zelf water op te slaan met een regenton. Via de gemeente kunt u met korting een regenton kopen. Kijk voor meer informatie bij Regeling regentonnen en compostvaten | Gemeente Schiermonnikoog.

Energieloket

De gemeente heeft een scherpe duurzaamheidsambitie, maar duurzaam worden kunnen we niet alleen! U kunt ook zelf iets doen. Uw inzet voor duurzaamheid begint misschien bij het Energieloket.

  • U wilt energie besparen, maar u weet niet waar u moet beginnen?
  • U wilt uw huis isoleren, maar u vraagt zich af of er subsidiemogelijkheden zijn?
  • U wilt zonnepanelen op uw eigen of op het dak van een ander; kan dat?
  • U woont in een huurwoning en wilt zonnepanelen, mag dat?
  • U wilt gebruik maken van de subsidie voor energiebesparende maatregelen, maar weet niet welke maatregelen u het beste kunt toepassen?

Voor deze en nog veel meer vragen kunt u vanaf nu terecht bij het Energieloket. Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.milieucentraal.nl of www.duurzaambouwloket.nl. Gerichte vragen kunt u ook sturen aan ons eigen Energieloket, te bereiken via duurzaam@schiermonnikoog.nl

Gratis wat-is-wijs advies voor uw woning (Nieuw-Dokkum)

Alle eigenaars-bewoners van woningen kunnen onder het project Aardgasvrij Eiland een energieadvies krijgen, wij noemen dit het wat-is-wijs-advies. Vooruitlopend op de uitrol over de rest van het eiland is er nu al de mogelijkheid voor een deel van de eigenaren in Nieuw-Dokkum om een advies te krijgen. Bij een wat-is-wijs advies wordt vanuit uw persoonlijke situatie met de energieadviseur gekeken welke stappen u kunt en wilt zetten om te verduurzamen. Samen met de adviseur kijkt u naar uw huishouding, uw woonwensen en uw mogelijkheden om uw woning te verbeteren. Daarnaast maakt de adviseur samen met u een technische ronde door en om de woning.

De energieadviseur levert een praktisch en concreet advies dat u helpt om slimme stappen te zetten naar een goede en comfortabele woning. Geef u op voor een energieadvies via duurzaam@schiermonnikoog.nl.