Wat is het?

De energietoeslag is een eenmalige tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen voor 2022. De energietoeslag is verhoogd van € 800,00 naar € 1300,00. U kunt deze toeslag gebruiken om uw (gestegen) energielasten mee te betalen. 

Wij werken hierin samen met de gemeente Noardeast-Fryslân. 

Voor wie is de toeslag bedoeld?

De energietoeslag is voor inwoners met een laag inkomen. Om gebruik te kunnen maken van de energietoeslag moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden Eenmalige Energietoeslag

De energietoeslag wordt toegekend per huishouden (alleenstaande of gezin, per woonadres). Het gaat om een eenmalig bedrag van € 1300,- netto voor inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm en € 400,- voor inwoners met een inkomen tussen de 120% en 130% van de bijstandsnorm. Hierbij geldt:

  • u hebt een gezamenlijk laag inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. De normen vindt u op de laatste pagina van het aanvraagformulier (hierboven). 
  • u bent 21 jaar of ouder, tenzij uw ouders niet aan de onderhoudsplicht kunnen voldoen en u zelfstandig woont;
  • u woont niet in een (zorg)instelling;
  • u bent geen student van jonger dan 27 jaar die recht heeft op studiefinanciering;
  • u woont daadwerkelijk op het opgegeven adres.

Heeft u de energietoeslag niet automatisch ontvangen, maar heeft u wel een laag inkomen? Dan kunt u de energietoeslag zelf aanvragen via het aanvraagformulier hieronder.

Automatische uitkering Energietoeslag

U krijgt het bedrag automatisch op uw rekening als u bekend bent bij ons en als u aan de voorwaarden voldoet. U heeft dan het bedrag van € 800,- in mei 2022 op uw rekening gestort gekregen. 

U bent bekend bij de gemeente als u op 1 januari 2022:

  • Een uitkering ontving van de gemeente: Bijstandsuitkering, IOAW of IOAZ
  • Bbz ontving via Bureau Zelfstandigen Friesland (BZF)
  • Een AIO-aanvulling ontving op uw AOW-pensioen

U ontvangt hierover een brief van de gemeente. Deze wordt verzonden door de gemeente Noardeast-Fryslân. 

Heeft u de energietoeslag al automatisch ontvangen? Dan hoeft u deze niet nog een keer aan te vragen.

Het bedrag is verhoogd. Hoe ontvang ik de aanvullende 500 euro?

De energietoeslag is verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. Heeft u een deel van het geld ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de aanvullende 500 euro in de maand oktober automatisch op uw rekening. Heeft u een aanvraag gedaan maar nog niets gehoord? Dan hoeft u geen nieuwe aanvraag te doen. U krijgt vanzelf bericht.

Maakte u in 2022 gebruik van een minimaregeling, bijvoorbeeld AV Frieso verzekering?

Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Deze informatie hebben wij nodig om te kunnen bepalen of u gebruik kunt maken van de eenmalige energietoeslag. In juni 2022 ontvangt u van ons een brief. Vanaf 1 juni kunt u extra informatie aanleveren via het verkorte aanvraagformulier hieronder.

Let op: dit geldt niet voor inwoners die gebruik maken van regelingen voor kinderen. Dan kunt u een reguliere aanvraag doen.

Verkort aanvraagformulier energietoeslag

(gebruik dit formulier alleen als u gebruik maakt van een minimaregeling)

Hulp nodig?

Mocht u moeite hebben met het betalen van de energierekening of andere rekeningen, dan kunt u contact opnemen met maatschappelijk werkster Yvonne Kolster via 088-0305150 of u kunt een e-mail sturen naar y.kolster@sociaalwerkdekaai.nl.