Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland. Toch werken wij hard aan een rechtvaardige wereld. Daarom zijn wij Global Goals en Fairtrade Gemeente.

Global Goals

In 2019 werd Schiermonnikoog Global Goals gemeente. De Global Goals zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Op Schiermonnikoog staan we elk jaar tijdens de Global Goals dag in september stil bij deze doelen. Meer informatie over de Global Goals, of voluit Sustainable Development Goals (SDG) staat op de website van SDG-Nederland(externe link)

Op onze jaarlijkse Global Goals markt presenteren duurzame en sociale organisaties, groepen of individuen zichzelf. Zij dragen bij aan één of meer van de doelen. We kondigen de markt jaarlijks aan in onze gemeentelijke nieuwsbrief

Fairtrade

Sinds 2015 zijn we Fairtrade gemeente Schiermonnikoog. De gemeente koopt haar koffie en thee Fairtrade in, maar ook veel ondernemingen en organisaties op het eiland zijn bezig met eerlijke handel. Op de website van Fairtradegemeenten(externe link) vindt u een overzicht wie er allemaal meedoen.  

De Werkgroep Fairtrade heeft de afgelopen jaren meerdere projecten opgestart, zo zijn er bijvoorbeeld (in samenwerking met het Wagenborg CO2-compensatiefonds, Vitens en de gemeente) watertappunten met duinwater geopend op meerdere plekken van het eiland.