Grofvuil (grof afval)

Wat is het?

Grof huisvuil of grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, zoals meubels, vloerbedekking, een gedemonteerd bed of een fiets. De gemeente haalt het meeste grofvuil op, behalve bijvoorbeeld bouw- en sloopafval. Ook wit- en bruingoed (tv, koelkast, wasdroger, e.d.) haalt de gemeente op. 

Wat moet ik doen?

  • Verderop deze pagina kunt u uw grofvuil online aanmelden.
  • De gemeente haalt het grofvuil elke eerste woensdag van de maand op. Valt dit op een feestdag? Houd dan de nieuwsbrief en de website van de gemeente in de gaten voor een alternatieve datum.
  • Zet het grofvuil op de ophaaldag tussen 6.00-7.30 uur aan de straat. De Buitendienst begint om 7.30 uur met het ophalen van het grofvuil. Zet het grofvuil niet de avond van tevoren op straat. Zo voorkomen we zwerfafval.  
  • Een stuk grof huishoudelijk afval mag maximaal 1,5 meter lang zijn en 1 meter breed, met een maximale inhoud van 0.5 m³ per stuk en een maximum gewicht van 30 kg
  • Per huishouden mag in totaal geen grotere hoeveelheid grof huishoudelijk afval worden aangeboden dan 1 m³ per inzameldag
  • Als u grotere hoeveelheden grof afval aanbiedt (huisraden, meerdere fietsen, bankstellen e.d.), moet u betalen. Dit kunt u aanbieden op de milieustraat.

Wat mag u niet aanbieden?

Complete huisraden, steenachtig materiaal zoals een wc-pot, wasbak, tegels en puin, maar ook bouw- en sloopafval, zand, grond, aarde, bielzen, boomstammen, tuinafval, dikke balken, houten platen, stalen buizen en auto-, motor- en bromfietsonderdelen zijn niet welkom bij het grof huishoudelijk afval. Ook objecten die vast aan uw huis zitten zoals keukenblokken, keukenkastjes en zonneschermen vallen niet onder grof huishoudelijk afval. U kunt dit aanbieden bij de milieustraat.

Bedrijven en grofvuil

Wanneer u een bedrijf hebt en grofvuil wilt laten ophalen, kiest u een erkend bedrijf uit de landelijke VIHB-lijst van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). De gemeente is niet verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval, omdat er grote verschillen zijn tussen de soort en hoeveelheid van het afval van bedrijven. Door uw bedrijfsafval op te laten halen door een erkend bedrijf uit de landelijke VIHB-lijst, zorgt u ervoor dat u zich houdt aan de milieueisen voor de opslag en afvoer van bedrijfsafval. Wat deze eisen zijn, hangt af van het soort afval dat u inlevert en de hoeveelheid.

 

Direct regelen

online aanmelden grofvuil

Matrassen

Wilt u als particulier of bedrijf droge en schone matrassen afvoeren? Meld dat dan bij de gemeente via 0519-535050 of postbus20@schiermonnikoog.nl dan komen we ze zo snel mogelijk ophalen. Laat de matrassen tot die tijd binnen staan, zodat ze droog en schoon blijven. Alleen dan kunnen ze gerecycled worden. 

Wat kost het?

  • Het laten ophalen van kleine hoeveelheden grof huisvuil is gratis.
  • Heeft u veel grof huisvuil? Bied dit dan aan in de milieustraat.