Wilt u uw woonhuis energiezuiniger maken? Dan kunt u vast wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. Wij helpen u op weg! Hieronder leest u alles over subsidies, leningen en andere regelingen.

Subsidies Rijk en Provincie

Rijk en provincie hebben verschillende subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis. Bekijk op de website van RVO(externe link) of u een ISDE-subsidie kunt aanvragen voor een of meer energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie, HR++-glas, een warmtepomp of zonneboiler.

Leningen Rijk en Provincie

Rijk en provincie bieden verschillende financieringsmogelijkheden aan. U kunt op Schiermonnikoog gebruikmaken van de Energiebespaarlening Fryslân(externe link), met deze lening kunt u onder meer isolatie, warmtepompen en zonnepanelen financieren. Deze moeten wel door een installateur of aannemer uitgevoerd worden.

Het Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek(externe link)  Garantie biedt u de mogelijkheid om onder uw nieuwe of huidige hypotheek met NHG-garantie energiebesparende maatregelen te financieren. Hiervoor geldt dat zelf uitvoerbare maatregelen zoals het aanbrengen van isolatiematerieel niet door een aannemer uitgevoerd hoeft te worden.

Pas op: geld lenen kost geld!

Btw regelingen Rijk

Het Rijk heeft twee Btw regelingen voor het verduurzamen van uw woning. U kunt het volledige Btw-bedrag terug vragen bij de aanschaf van zonnepanelen. Bij isolatie van uw woning betaalt u voor het aanbrengen van vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en isolatieglas het lage btw-tarief van 9% op arbeidsloon. Dit geldt niet voor het isolatiematerialen, daarvoor betaalt u het hoge tarief.

Let op: in het Beschermd Dorpsgezicht kunt u niet zonder vergunning zonnepanelen plaatsen. (Beschermd Dorpsgezicht(externe link))

Vereniging van Eigenaars

Met de ISDE-subsidie voor zakelijke gebruikers kan uw VVE subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler of (centrale) aansluiting op een warmtenet. Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie (de SEEH-subsidie). De VvE van uw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen.

Regeling energiebesparende maatregelen

De gemeente Schiermonnikoog heeft een regeling kleine energiebesparende maatregelen. U kunt voor maatregelen zoals het vervangen van oude lampen, de aanschaf van een inductiekookplaat of zuinige apparatuur maximaal 80 euro terugkrijgen.

Regeling energiebesparende maatregelen

Ondersteuning aanvraag subsidies

Er zijn erg veel verschillende subsidies. De mensen van het Duurzaam Bouwloket(externe link) helpen u graag bij het aanvragen van subsidies.