Wat is het?

Het meebrengen van een auto, motor, brommer of snorfiets naar Schiermonnikoog is niet toegestaan. U heeft hiervoor een tijdelijke ontheffing nodig. Wij kunnen om medische redenen een ontheffing verlenen. Wij verzoeken u wel eerst te kijken of alternatief vervoer voor u van toepassing kan zijn.

Alternatief vervoer

Voor personen die minder goed ter been zijn, zijn er op Schiermonnikoog meerdere alternatieven aanwezig:

  • Verhuur scootmobiel en duofiets via de fietsverhuurders op Schiermonnikoog
  • De reguliere bussen beschikken over een lage instap

Zoek voor meer informatie contact via VVV Schiermonnikoog.Zijn bovenstaande alternatieven niet mogelijk voor u? Lees dan verder.

Hoe werkt het?

In de volgende gevallen kunnen wij een uitzondering maken voor motorvoertuigen die nodig zijn voor vervoer van gehandicapte personen:

  • Alleen als er geen alternatief voorhanden is (zie hierboven)
  • Gehandicaptenparkeerkaart of doktersverklaring verplicht
  • Geldig voor de duur van uw bezoek (30 dagen per ontheffing)

Kortste route

U bent als bestuurder in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het inperken van de schadelijke gevolgen voor het autoluwe karakter van het eiland. Zo dient u de kortste route te rijden naar uw bestemming. Afwijken van de route is niet toegestaan.

Controle

Wij controleren met grote regelmaat of automatisch afgegeven ontheffingen aan de beleidsregels voldoen. Mochten er twijfels zijn dan nemen wij contact met u op. Wanneer u niet aan de beleidsregels blijkt te voldoen wordt uw ontheffing ingetrokken. Hiervan wordt u op de hoogte gesteld.

Handhaving

De politie op het eiland controleert dagelijks de naleving van onze bovenstaande voorschriften. Op grond van de Wegenverkeerswet kunnen ontheffingen worden ingetrokken als een bestuurder zich niet aan bovenstaande voorschriften houdt of als wordt geconstateerd dat een ontheffing op grond van onjuist verstrekte informatie is afgegeven.

Wat moet ik doen?

Handig om te weten

  • Voeg een digitale kopie van uw gehandicaptenparkeerkaart of, bij afwezigheid daarvan, een doktersverklaring toe bij uw aanvraag. U kunt dit uploaden.
  • Een tijdelijke ontheffing is maximaal een maand geldig. Blijft u langer dan een maand? Neem dan contact op met de  Publieksbalie van de gemeente Schiermonnikoog. Blijft u korter van een maand, vul dan het online formulier in. 

Klik op de knop om uw ontheffing aan te vragen:

Tijdelijke ontheffing rijverbod gehandicapten

Na verzending van een aanvraag kunt u geen wijzigingen meer doorgeven. De aanvraag is dan definitief.

Wat kost het?

De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag van een ontheffing bedragen:

  • Gehandicapten ontheffing: € 33,75 (2024)

Naast de gemeentelijke kosten (leges) voor een ontheffing betaalt u ook voor het meenemen van uw voertuig op de veerboot. De prijzen vindt u op www.wpd.nl.

Hoe lang duurt het?

De ontheffing dient u uiterlijk 3 werkdagen voorafgaand aan de dag waarvoor de ontheffing moet gelden aan te vragen. Afwijking van de indieningstermijn wordt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan.