De inhoud is geladen.

Logo gemeente Schiermonnikoog - Klik hier om naar de homepagina te gaan

Buitenkans voor het eiland

Buitenkans voor het eiland

Er komt 10 miljoen euro naar Schiermonnikoog. Dat bedrag willen we goed besteden en inzetten om Schiermonnikoog klaar te maken voor de toekomst.

Hieronder staat over alle projecten informatie over wat het project inhoudt, wat de stand van zaken is en hoe u contact op kunt nemen als u vragen heeft. 

Zorg op het eiland

Wat houdt het project in?

Zo lang mogelijk op het eiland blijven wonen. Dat is een nadrukkelijke wens van veel inwoners én van de gemeente. In het project Zorg op het eiland onderzoeken we wat er wél mogelijk is op een klein eiland als Schiermonnikoog. We kijken of en hoe we de huidige zorg kunnen uitbreiden. Haalbaarheid op de lange termijn nemen we daar in mee. 

Wat gebeurt er nu? 

Er is een klankbordgroep gevormd van betrokkenen. Deze klankbordgroep – onder voorzitterschap van de heer Marten de Jong - wordt regelmatig bijgepraat en denkt actief mee.  Er zijn al verschillende gesprekken geweest, waarin ze hun inbreng hebben kunnen leveren.

Op dit moment worden alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje gezet. Wat zijn de wettelijke kaders? Hoe zit het met financieringsmogelijkheden? Welke wensen zijn er? Hoe kijken zorgaanbieders ernaar? Hier rolt een aantal scenario’s uit. In de tweede helft van mei organiseren we een bijeenkomst voor inwoners om iedereen die geïnteresseerd is bij te praten over de stand van zaken. 

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Duurzame en betaalbare huizen

Wat houdt het project in? 

We willen goede, duurzame en betaalbare huizen bouwen op het eiland. Voor starters, gezinnen en mensen die alleen wonen én een binding hebben met het eiland. Door als gemeente mee te betalen, kunnen we sneller duurzamere huizen bouwen die betaalbaar zijn.

Wat gebeurt er nu? 

We zijn bezig met verschillende woningbouwlocaties op het eiland. We zetten in op betaalbaarheid en zeer energiezuinige en duurzame woningbouw, waardoor de energielasten voor de bewoners laag zullen zijn. De locaties Oude Centrale en Oost staan het eerst in de planning en zijn voor dit Buitenkansproject het belangrijkste.  

Oude Centrale

We werken aan een ontwikkelperspectief voor de Gouden Driehoek. Dit is het gebied bij de Oude Centrale, het voormalige KNRM-gebouw en het dorpshuis. Op basis van het ontwikkelperspectief kunnen wij de woningbouwplannen voor de Oude Centrale verder met WoonFriesland uitwerken. Op 10 april 2025 was er een eerste bijeenkomst met direct omwonenden en met gebruikers in het gebied. Er is veel informatie opgehaald. We verwachten dat we voor de zomer een tweede bijeenkomst kunnen organiseren om het concept ontwikkelperspectief door te kunnen spreken. Dan kunnen we na de zomer een haalbaar perspectief hebben, dat kaders voor verdere ontwikkelingen biedt. Plannen kunnen daaraan worden getoetst en in fases worden uitgevoerd.

Oost

Het eerste (participatie)moment voor deze locatie met omwonenden en andere belangstellenden is gepland op 25 juni 2025. In een heel korte en intensieve periode van drie maanden verwachten we met de hulp van omwonenden en andere geïnteresseerden tot concrete plannen te komen. We willen na de zomervakantie met het plan voor de locatie Oost richting de uitvoering. 

Stikstof en netcongestie

Op Schiermonnikoog spelen ook de grotere vraagstukken rondom stikstof en netcongestie. Dit heeft bij de uitwerkingen van de plannen zeker onze aandacht. Zoals het nu lijkt is er geen probleem met de netcongestie voor deze twee specifieke locaties. Stikstof vraagt wel om aanvullende maatregelen om de projecten te kunnen uitvoeren. We zijn druk in overleg en onderzoeken wat we kunnen doen om deze plannen uit te kunnen voeren.

Wat zijn de volgende stappen?

De verwachting is dat wij na de zomer 2025 de plannen voor Oost een stap verder richting de uitvoering kunnen brengen. De raad stelt dan bijvoorbeeld de grondexploitatie vast en een beeldkwaliteitsplan als onderdeel van die uitvoering. Uiteraard informeren we u over voortgang en procedures waar inspraak op mogelijk is.

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Maatschappelijke gebouwen klaar voor de toekomst

Wat houdt het project in? 

Maatschappelijke gebouwen – zoals de kerk, de Stag, het dorpshuis, het Koningshuis, Kittiwake en het gemeentehuis – willen we klaarmaken voor de toekomst. Door de gebouwen duurzamer te maken, verbruiken ze minder energie en water. Daardoor blijft er meer geld over voor activiteiten. Het gaat niet alleen om verduurzaming, maar ook om modernisering van de gebouwen. Zodat ze klaar zijn voor de toekomst.

Wat gebeurt er nu? 

De gemeente is op dit moment de maatregelen aan het prioriteren door ze een score te geven op verschillende onderdelen. Zoals het belang voor de gemeenschap, de verduurzamingsmogelijkheden, en behoefte aan onderhoud en modernisering. Hiervoor voeren we gesprekken met de stichtingen of beheerders die eigenaar zijn van een maatschappelijk gebouw. In de gesprekken gaat het over de wensen voor het gebouw.

Per gebouw kijken we ook naar andere subsidiemogelijkheden voor verduurzaming, bijvoorbeeld bij het Iepen Mienskipsfûns. Zo blijft er vanuit het Buitenkansproject meer budget over om de gebouwen klaar te maken voor de toekomst. 

We hopen in mei een besluit  te nemen over de verdeling van het beschikbare Buitenkansbudget over de verschillende maatschappelijke gebouwen, en welke gebouwen dit zijn.

De eigenaren van gebouwen die niet eigendom zijn van de gemeente kunnen daarna subsidie aanvragen voor het toegewezen bedrag. Daarvoor ontvangen zij dan een toewijzingsbrief. We ondersteunen eigenaren bij het aanbesteden en het toezicht houden op de uitvoering.  
 

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Tijdelijk onderdak seizoenspersoneel

Wat houdt het project in? 

Op het eiland hebben we veel seizoenskrachten die goede tijdelijke huisvesting nodig hebben. Zo helpen we personeelstekorten te verminderen, wordt de overlast in bestaande woonwijken minder en kan iedereen goed wonen op Schiermonnikoog. Het vergroot dus de leefbaarheid van iedereen.

Wat gebeurt er nu? 

De afgelopen periode hebben we onderzocht of het lukt om een pilot te starten waarbij we huisvesting-op-kleine-schaal realiseren voor het piekpersoneel voordat het zomerseizoen 2025 echt start. Bijvoorbeeld een schaalbaar concept op twee of drie locaties, waar drie tot vijf seizoenskrachten in gelijksoortige huisvesting per locatie tijdelijk kunnen verblijven om dat de komende jaren dan verder uit te breiden. Het doel is dat straks alle seizoenspersoneel steeds een goede en betaalbare plek heeft om te verblijven. We denken dan aan een vorm van tijdelijke units zoals tenthuisjes. 

We zijn tot de conclusie gekomen dat het te kort dag is om dit voor dit zomerseizoen goed te regelen. We nemen liever de tijd om goede praktische afspraken te maken met de ondernemers over hun vraag en het aanbod van bijvoorbeeld kampeerboerderijen en andere locaties. 

Wat zijn de volgende stappen?

We gaan nu met de resultaten van de afgelopen periode verder in gesprek met de betrokkenen en willen voor het eind van het jaar een concreet plan en afspraken hebben gemaakt met de betrokken ondernemers en locatie-eigenaren voor het seizoen 2026 en verder. 
 

Heeft u vragen of ideeën? 

Heeft u als ondernemer of locatie-eigenaar (bijvoorbeeld als campinghouder, agrariër of projectontwikkelaar) ideeën?  Neem dan contact met ons op, we gaan graag met u in gesprek. Of heeft u een vraag of opmerking over dit project?

Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Ontwikkeling van de Gouden Driehoek

Wat houdt het project in? 

Het gebied bij de Oude Centrale, het voormalige KNRM-gebouw en het dorpshuis noemen we de Gouden Driehoek. Er is qua uitstraling veel verbetering mogelijk. We willen het gebied opnieuw inrichten en vier eilander stichtingen willen hier een Maritiem Centrum realiseren. Met het Maritiem Centrum kunnen we het eilander erfgoed van de walvisvaart, reddingwezen en zeevaart laten zien aan onze gasten.

Wat gebeurt er nu?

Zoals al toegelicht bij het project ‘Duurzaam en betaalbaar wonen’ werken we aan een haalbaar ontwikkelperspectief voor de Gouden Driehoek en de kaders voor verdere ontwikkelingen. Na de zomer kunnen plannen daaraan worden getoetst en in fases worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de plannen voor het Dorpshuis in het kader van het Buitenkansproject ‘Maatschappelijke gebouwen klaar voor de toekomst’, en ook de plannen voor de realisatie van een Maritiem Centrum. 

Realisatie Maritiem Centrum Schiermonnikoog

De vier stichtingen, Stichting Willem Horsman, Stichting Nationale Walvisvaartcollectie, Stichting Clive Hellinga en Stichting Quadrant werken aan het rond krijgen van de businesscase voor het realiseren van een Maritiem Centrum Schiermonnikoog in het bestaande kazernegebouw in de Gouden Driehoek. De Buitenkansbijdrage alleen is daar niet genoeg voor. Er wordt op dit moment sterk ingezet op het werven van fondsen en donateurs en aanvragen van subsidies. Hiervoor hebben ze een eerste deel van de Buitenkansbijdrage ontvangen en is onder andere een bidboek opgesteld. 

Wat zijn de volgende stappen?

Zodra de businesscase rond is, kunnen de vier stichtingen subsidie aanvragen en hun Buitenkansbijdrage opvragen voor de realisatie van een Maritiem Centrum. 
 

Heeft u vragen? 

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Eilanders aan zet

Wat houdt het project in? 

We wilden de inwoners zeggenschap en invloed geven op de verdeling van de € 10 miljoen voor leefkwaliteit. Door te kiezen voor een andere manier van participatie ontstaat er eigenaarschap bij iedereen die mee beslist. Daarom heeft u zich in december 2024 gecommitteerd aan het inzetten van een nieuwe-route-proces. U heeft de kaders daarvoor vastgesteld en € 1,3 miljoen beschikbaar gesteld aan de inwoners voor de projecten die zij zelf uitvoeren en waar zij zelf over de verdeling van het budget beslissen.  Op 25 en 26 maart 2025 waren de plandagen voor het nieuwe-route-proces door en voor inwoners. In totaal praatten en besloten 49 deelnemers mee. Samen namen ze alle projecten door, bepaalden ze de voorwaarden en maakten ze keuzes. Op 15 april 2025 is de uitkomst door u bekrachtigd. De projecten die een deel van de € 1,3 miljoen hebben gekregen, hebben een toewijzingsbrief ontvangen waarmee subsidie kan worden aangevraagd bij de gemeente. 

Lees het verslag met de opbrengsten van de plandagen

Wat gebeurt er nu?

Er is veelvuldig contact met de projecteigenaren om hen te helpen bij de voorbereiding. Vanaf 29 mei 2025 is de Subsidieregeling Buitenkans 2025 van kracht en kan men subsidie aanvragen. Aan de achterkant is er ambtelijk een werkproces ingericht hoe met de aanvragen om te gaan en deze vlot te kunnen verwerken. Het proces van het vinden van cofinanciering, wat als gentlemen’s agreement is afgesproken op de plandagen, blijkt ingewikkeld en heeft onze aandacht. Men kan tot 31 december 2025 een aanvraag indienen. De eerste aanvragen zijn ingediend. Tijdens de beeldvormende bijeenkomst vertellen we daarover meer. 

Heeft u vragen? 

Heeft u een vraag of opmerking over dit project? Stuur een mail naar buitenkans@schiermonnikoog.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 
 

Hoe gaat het nu verder?

In maart 2026 moet van alle projecten duidelijk zijn waar het projectgeld aan besteed wordt en moeten alle contracten zijn getekend. 

Waar mogelijk worden projecten al voorbereid en vooral ook uitgevoerd. 

Planning

Omdat voor alle projecten die vanuit het budget betaald worden in maart 2026 duidelijk moet zijn waar het geld aan besteed wordt, is de planning – zeker voor overheidsbegrippen – best een snelle.

  1. Afgerond: December 2024

    Eilanders bepalen prioritering van projecten.

  2. Afgerond: December 2024

    Raad stelt kaders voor de nieuwe route vast.

  3. Afgerond: Januari 2025

    Besluit raad over door eilanders geprioriteerde projectenlijst.

  4. Afgerond: Januari/februari/maart 2025

    Eilanders bedenken projecten en bepalen welke daarvan uitgevoerd worden (methode nieuwe route).

  5. Afgerond: April 2025

    Bekrachtiging door eiland bedachte projecten door de raad (methode nieuwe route - Eilanders aan zet).

  6. Nog te doen: Tot maart 2026

    Verder voorbereiden projecten, waar mogelijk ook al uitvoeren.

  7. Nog te doen: Tot maart 2026

    Van elk project moet duidelijk zijn waar het projectgeld aan besteed wordt en daar moeten contracten voor zijn getekend.

  8. Nog te doen: December 2030

    Alle projecten moeten uitgevoerd zijn.