Wat is het?

Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Er zijn verschillende plekken waar u een gewond dier kunt melden. 

Niet elk dood of gewond dier hoeft gemeld te worden. 

Hoe werkt het?

Ziet u dode dieren langs de weg of in het water? Dan meldt u dit bij de gemeente of het waterschap. Uw dode huisdier hoeft u niet te melden. 

Een gewond zeezoogdier of vogel kunt u melden bij onderstaande instanties. 

Wat moet ik doen? (gewond dier)

Het kan zijn dat u op het strand een gewonde zeehond, gestrande bruinvis of ander zeezoogdier aantreft. Ook kunt u op het strand of elders gewonde vogels aantreffen. U kunt dit melden:

  • Gewonde zeehond, Eerste Hulp bij Zeehonden/zeezoogdieren: 0595-526526
    • Niet elke zeehond op het strand is gewond. Vaak liggen ze gewoon uit te rusten. Ook jonge zeehonden rusten vaak uit op het strand. Neem bij twijfel contact op met bovenstaand telefoonnummer.
  • Levende gestrande dolfijnachtige (of net overleden, dan voor onderzoek), SOS Dolfijn: 06-65098576
  • Gewonde vogel, de heer Talsma: 06-10761812

Wat moet ik doen? (dood dier)

Dode (zee)vogels

Er heerst nog steeds vogelgriep in Fryslân. Deze ziekte is besmettelijk voor wilde vogels. Besmette vogels worden ziek en overlijden in de meeste gevallen in een paar dagen.

Heeft u een dode wilde (water)vogel gevonden in de natuur? Raak ze niet aan, maar onthoud waar ze liggen en meld dit bij het Friese Milieualarmnummer via 058 212 24 22.

Kijk voor meer informatie op www.veiligheidsregiofryslan.nl/wat-kun-jij-doen/vogelgriep-in-fryslân(externe link)

Dood dier in het water (niet de zee)

Ziet u een dood dier in het water (bijvoorbeeld de Berkenplas of de Westerplas)? Meld dit bij het waterschap(externe link). Haal de dieren niet zelf weg.

Dood dier langs de weg

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente: contactgegevens gemeente Schiermonnikoog

Dood huisdier

Gooi uw dode huisdier niet in de afvalbak. Ook niet als het om een klein dier gaat. In plaats daarvan kunt u één van de volgende dingen doen:

  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.

Rendac: 0900-9221 (€ 0,10 per minuut) of e-mail helpdeskkadavers@rendac.com