Er zijn verschillende technieken om uw huis te verwarmen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Onderstaande vragen gaan over deze technieken en over hoe we een keuze maken. 

Hoe wordt de keuze gemaakt voor een bepaalde techniek?

We gaan met de inwoners in gesprek over de verschillende mogelijkheden. Welke keuze er straks gemaakt wordt hangt af van een heel aantal factoren die deels vastgesteld worden door de inwoners zelf. Bijvoorbeeld de kosten voor de inwoner, maar ook het effect op de openbare ruimte, geluid, technische mogelijkheden etc.

Wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om energie op te slaan?

Ja. We zorgen ervoor dat alle mogelijkheden worden bekeken en tegen elkaar worden afgewogen. Ook opslag (bijvoorbeeld accu’s) kan hierin een rol spelen.

Wordt de mogelijkheid van individuele warmtepompen ook bekeken?

Ja. Ook voor individuele warmtepompen wordt onderzocht of dit een passende oplossing is voor de wijk.

Verwarmt een warmtepomp ook nog goed bij een heel koud weer?

Ja. Ook in de wintermaanden zit er nog warmte-energie in de lucht. Een warmtepomp kan die warmte ook bij vriestemperaturen (tot -20°C) onttrekken om je van energie te voorzien. Een warmtepomp zal bij zeer koude temperaturen wel harder moeten werken.

Wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden van waterstof?

Nee. Waterstof is op dit moment nog niet geschikt als vervanging voor aardgas bij het verwarmen van woonhuizen.

We weten nu al dat wanneer waterstof beschikbaar komt, dit in Nederland eerst ingezet zal worden in de industriesector. De verwachting is dat het nog vele jaren duurt voordat er waterstof beschikbaar komt voor het grootschalig verwarmen van woonhuizen.

Waterstof is daarnaast een energiedrager, geen bron. Om waterstof op te wekken, worden op dit moment nog veelal (>90%) fossiele brandstoffen gebruikt. De technologie voor groene waterstof staat nog in de kinderschoenen.