Een van de ideeën die we willen bekijken voor de proeftuin is een gezamenlijk warmtenet. Hieronder leest u meer over wat dit inhoudt.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. De verwarming van het water gebeurt door een warmtebron.

De warmtebron is in de buurt van de wijk. Dit kan bijvoorbeeld een meer of zee zijn (dit noemen we dan aquathermie), de bodem (geothermie) of industrie (restwarmte). Bij de warmtebron wordt koud water warm gemaakt dat vervolgens door leidingen naar de huizen stroomt. 

Een warmtenet wordt een collectieve warmteoplossing genoemd. Meerdere huizen sluiten namelijk aan op het warmtenet. Dit kan één enkel huizenblok zijn, maar kan ook een wijk of stad zijn met tienduizenden huizen. 

Het warmtenet kan ook verschillen in temperatuur. Hoe hoger de temperatuur van het warmtenet, hoe warmer het water dat aan huizen wordt geleverd en hoe minder isolatie nodig is om het huis warm te houden. Een hoger temperatuur warmtenet is over het algemeen wel duurder en minder duurzaam. 

Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Anders dan bij vroegere stadsverwarming, blijft u zelf de baas over de warmte in uw huis. U bepaalt hoe warm het wordt. Er is alleen een ander bron waar de warmte uit komt. 
 

Wat verandert er in huis?

In gebruik verandert er niets in uw huis. Uw huis wordt verwarmd door radiatoren of vloerverwarming, en de temperatuur kunt u regelen met een thermostaat. In sommige gevallen kan het zijn dat de radiatoren in een huis niet effectief genoeg zijn om het huis te verwarmen bij een laagtemperatuur warmtenet. Dan is vervanging nodig. 

Wel worden enkele technische apparaten vervangen:

  • Er komt een warmwaterleiding uw huis binnen in plaats van een aardgasleiding. Die moet ingegraven worden vanaf de straat naar uw voordeur.
  • De CV-ketel mag weg. In plaats daarvan wordt door de warmteleverancier een warmte-afleverset opgehangen, die past in de meterkast. Deze zorgt dat het warme water naar de radiatoren en kranen stroomt. In de afleverset is ook de warmte afname te lezen. 
  • Als je op gas kookt, moet het gasfornuis worden vervangen met bijvoorbeeld een inductiekookplaat. 

Soms is het nodig om je huis eerst extra te isoleren, maar vaak ook niet. Dit hangt af van hoe goed je huis al geïsoleerd is, en hoe warm het water in het warmtenet is. Als het wel nodig is, moet er een duidelijk plan komen voor alle huizen die aangesloten gaan worden. De energiescans moeten dit duidelijk maken. 

Wat verandert er met mijn contract?

Op hoofdlijnen bestaan er twee situaties. 

In de eerste situatie heeft u een contract direct met de warmteleverancier. Dit bedrijf levert de warmte aan uw afleverset en stuurt een warmterekening. Hierin betaalt u uw warmteverbruik en een vast bedrag voor de aansluiting (vergelijkbaar met de huidige gasrekening en het vastrecht op de gasrekening).

In de tweede situatie heeft de warmteleverancier een contract met de woningcorporatie (of eventueel een andere verhuurder). De verhuurder factureert de warmtekosten door aan de bewoners. 

In beide situaties is de warmteleverancier verantwoordelijk voor het onderhoud van de afleverset. 

De Warmtewet regelt maximumtarieven voor warmte. Dit zorgt ervoor dat u in ieder geval niet meer betaalt dan iemand die een cv-ketel op gas heeft. Op dit moment wordt gewerkt aan een wetswijziging waardoor de warmtetarieven niet meer zo hard mogen meegroeien met de vors stijgende gasprijzen.