Wat is het?

U kunt uw huishoudelijk afval kwijt in de verzamelcontainer bij u in de buurt. 

Daarnaast zijn er in uw buurt aparte afvalcontainers voor glas. Ook zijn er plekken waar u tuinafval kwijt kunt. Check via Afvalscheidingswijzer | Gemeente Schiermonnikoog in welke bak uw afval hoort. .

Wanneer het afval te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, is het grofvuil en gelden er andere regels.

Direct regelen

Om huisvuil in een ondergrondse container te kunnen doen, heeft u een toegangspas/tag nodig. Op de afvalcontainer staat op een sticker hoe u de container bedient.  

Toegangspas / tag kwijt

U kunt een vervangende toegangspas aanvragen bij de publieksbalie op het gemeentehuis. Hiervoor geldt: 

  • Eén tag per huishouden, zowel voor permanent bewoonde woningen als voor recreatiewoningen
  • Een nieuwe tag vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie op het gemeentehuis
  • De eerste afgifte is gratis
  • U betaalt voor een vervangende tag € 29,75 (2024)
  • Aanvragen tag: 1 werkdag.

Wat moet ik doen?

Bied uw huisvuil op de goede manier aan, zodat de ondergrondse containers niet gaan stinken en onnodig vol worden. Let hierbij op de volgende punten:

  • sorteer het afval;
  • verpak uw gewone huisvuil in vuilniszakken en doe deze goed dicht.

Wat heb ik nodig?

Om huisvuil in een ondergrondse container te kunnen doen, heeft u een toegangspas/tag nodig. Daarnaast moet u het afval verpakken in een plastic zak.

Elk huishouden heeft een tag ontvangen van de gemeente. Deze toegangspas blijft in uw woning als u verhuist . Bent u uw pas of tag kwijt, vraag dan een nieuwe aan bij de gemeente. U betaalt voor een vervangende tag.

In uw vakantiewoning moet een toegangspas/tag aanwezig zijn. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw verhuurder.

Hoe werkt het?

Afvalscheiding

Op Schiermonnikoog scheidt afvalverwerker Omrin veel afval achteraf. Groente- en fruitafval, kunststof, drankenkartons, plastic en metaal gaan daarom in de inwerpzuil voor huishoudelijk afval.

Papier, glas, textiel, tuinafval, kleding, klein chemisch afval, elektrische apparaten, batterijen en dergelijke moet u wel apart inleveren. Onder 'aanvullende informatie' staat wat u met verschillende soorten afval kunt doen. 

Hoe werkt nascheiding?

Nascheiding is goedkoper en efficiënter. Omrin haalt door nascheiding jaarlijks per huishouden 49 kilo kunststof uit het restafval. Dit is twee keer zoveel als het landelijke gemiddelde (gegevens 2017)!

Op Ecopark de Wierde bij Heerenveen komt dit afval in de scheidings- en bewerkingsinstallatie. Hightech machines halen zoveel mogelijk herbruikbare afvaldeeltjes uit deze afvalmix. Dit gebeurt bijna volledig automatisch. Omrin levert herbruikbare grondstoffen uit het afval aan de verwerkende industrie. Deze maken er bijvoorbeeld nieuwe producten van. Zo worden van het gerecycelde plastic nieuwe afvalcontainers gemaakt. Een mooi voorbeeld van het sluiten van kringlopen.

Organisch afval komt in een vergistingsinstallatie terecht. Hiervan wordt groengas geproduceerd.