Trouwen

Trouwen op Schiermonnikoog

Misschien wilt u op Schiermonnikoog trouwen omdat u een band met het eiland heeft, misschien kwam u hier als kind op vakantie. Het kan ook zijn dat u uw huwelijksaanzoek op het strand van Schiermonnikoog kreeg. Tijdens het huwelijk wil het bruidspaar het eiland beleven. Dat kan! Het eiland kenmerkt zich door haar ongerepte schoonheid en rust. Omdat Schiermonnikoog autoluw is, heeft het bruidspaar met de eventuele gasten alle ruimte om zich op het eiland te bewegen. Bruidsparen roemen vooral de intieme sfeer, de trouwlocaties worden als sfeervol ervaren en de ambtenaren van burgerlijke stand voltrekken het huwelijk op een warme en persoonlijke wijze.                        

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling burgerzaken van de gemeente Schiermonnikoog. (contactinformatie)

Schiermonnikoog heeft diverse sfeervolle trouwlocaties:

  • het gemeentehuis
  • de Got Tjark.

Daarnaast is het dankzij een gemeentebesluit mogelijk om naast de bekende trouwlocaties op elke willekeurige binnenlocatie op Schiermonnikoog uw huwelijk te laten voltrekken. Het bruidspaar kan hiertoe een schriftelijk verzoek indienen bij de afdeling burgerzaken, zodat beoordeeld kan worden of de locatie aan alle randvoorwaarden voldoet. Met een aantal ondernemers zijn afspraken gemaakt over trouwen op locatie. Als u uw bruiloft en de receptie of het feest in hetzelfde gebouw wilt organiseren kan dit ook in één van de hotels op het eiland.  De bruidshuifkar en de Balgexpres bieden u de mogelijkheid om uw huwelijk romantisch op het strand te laten voltrekken.

Het Witte Huis

In de moderne, smaakvolle raadzaal van het ‘Witte Huis' worden veel huwelijken voltrokken. De Raadzaal heeft een capaciteit tot 60 personen.

Het witte huis

De Got Tjark

De ‘Got Tjark' of ‘Grote Kerk', bevindt zich in het centrum van het dorp. Deze mooie authentieke kerk dateert uit 1866 en straalt historie uit. De Got Tjark heeft een capaciteit tot 200 personen.

De Jachthaven

Stelt u zich voor om met uw boot naar het eiland te varen, aan te leggen in de kleine haven van Schiermonnikoog en elkaar in het restaurant  van de jachthaven, met uitzicht over de Waddenzee, het ‘ja-woord' te geven. Het restaurant ligt op een terp en heeft rondom een weids panorama.

De strandlocaties

Trouwen op het strand kan op je blote voeten, onder een stralende zon, bij een bruisende zee. Trouwen op het strand kan ook in je warme wollen trui, onder schitterende wolkenpartijen met de wind door je haren bij een woeste branding.

Ambtenaren

Monique Talsma en Honorine Machielsen zijn beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor het sluiten van huwelijken zijn. Via de afdeling burgerzaken kunt u contact met hen opnemen.

Monique Talsma-de Groot

Geboren en getogen op het eiland Schiermonnikoog, vind ik het een eer om bruidsparen in de echt te verbinden op ons mooie eiland.
Mijn naam is Monique Talsma-de Groot, ik ben 48 jaar, getrouwd met Chris en heb twee dochters, Myrthe van 21 (1996) en Thirza van 18 (1999). Sinds 2003 ben ik BABS voor onze gemeente, en heb sinds die tijd vele bijzondere huwelijken voltrokken.
Voordat ik me weer helemaal op Schiermonnikoog heb gevestigd, heb ik een paar jaar als reisleidster voor een touroperator gewerkt. Gran Canaria, Fuerteventura, Cycladen (Mykonos, Naxos, Paros, Andros, Tinos en Santorini) en Kusadasi (Turkije) zijn de standplaatsen waar ik heel plezierig gewerkt heb. Het contact met mensen vind ik erg leuk.
Een persoonlijke aanpak tijdens ‘de mooiste dag van je leven' is belangrijk; ik zeg vaak tegen de mensen die gaan trouwen ‘het is jullie dag' en de wensen van het bruidspaar kunnen vrijwel altijd naar eigen idee verwerkt worden in de ceremonie. Trouwen op het eiland is bijzonder, tenminste dat ervaren de bruidsparen altijd, want je bent echt even helemaal weg. De genodigden komen speciaal naar Schiermonnikoog om getuige te zijn van een huwelijk van familie en/of vrienden.
Buiten deze functie heb ik verschillende uiteenlopende interesses en hobby's. Ik vind het heerlijk om samen met mijn man en/of gezin vakantie te vieren. Elke keer een ander plekje in de Wereld ontdekken, of uitstapjes maken in Nederland. Genieten van Schiermonnikoog, op de fiets of wandelend. Een grote hobby is toneelspelen. Dit doe ik al vele jaren bij toneelferieniging Sierlikene Meu, dé toneelvereniging van het eiland. Elk jaar in februari hebben we de uitvoeringen en daar oefenen we dan de hele winter voor. Sinds 2014 zit ik in de organisatie van Het Midwinter Festival. Een Festival met muziek, toneel, workshops en meer gehouden 1 x in de 2 jaar tijdens de Kerstvakantie.
Naast mijn part-time job als online marketeer bij de VVV Schiermonnikoog, werk ik sinds eind 2013 als zelfstandig reisadviseur, aangesloten bij reisbureauketen VakantieXperts. Door de vele variaties in mijn dagelijkse ritme is het leven nooit saai en altijd verrassend.
's Zomers zijn we veel op het strand, want dat hebben we gewoon in onze ‘achtertuin'.
Het leven op een eiland vind ik bijzonder en ik vind het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan een huwelijksdag.
In mijn functie als BABS kan ik twee mensen een bijzondere herinnering geven.

Honorine Machielsen

Trouwen op een eiland klinkt bijzonder en is bijzonder, zeker wanneer dit het eiland Schiermonnikoog betreft. Als kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland met de status van Nationaal Park staat dit eiland garant voor prachtige natuur en een geheel eigen cultuur. Dit alles maakt een huwelijk op het eiland tot een – in de woorden van de gemeentelijke website  - ‘intieme en idyllische’ gebeurtenis.
Een dag om nooit te vergeten, een dag ook met een officieel tintje dat verzorgd wordt door de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Schiermonnikoog, de BABS. Die vreugdevolle taak neem ik met veel plezier voor mijn rekening.
Ter introductie: wie is deze BABS met de naam Honorine Machielsen? In ieder geval iemand die zich sterk verbonden voelt met het eiland doordat haar moeder afkomstig was uit ‘oude’ eilander geslachten van zeevarenden. Dit betekent dat een grote liefde voor het eiland in al zijn facetten haar als het ware met de paplepel is ingegeven, vanaf haar eerste stapjes - een kleine zestig jaar geleden op ditzelfde eiland gezet – tot op de dag van vandaag met concrete plannen voor een definitieve vestiging op het eiland.
Als BABS vind ik het een eer om een bijdrage te kunnen leveren aan de huwelijksdag van bruidsparen die ervoor kiezen om elkaar op de Lytje Pôle  - het eiland -  het Jawoord te geven.Binnen de unieke sfeer van de eilander natuur en –samenleving vind ik het meer dan vanzelfsprekend dat de persoonlijke wensen en ideeën van het bruidspaar leidend zijn voor de vormgeving van hun huwelijksceremonie. Voor een deel van de invulling daarvan voel ik me verantwoordelijk, waarbij mijn ervaringen als universitair docent en stagebegeleider van (internationale) masterstudenten Health Care Management mij geregeld goed van pas komen.
Ik hoop dat ik de liefde van bruidsparen voor elkaar nog vele malen officieel mag bevestigen en ontmoet u graag op dit prachtige en unieke Waddeneiland!