Omringd door water
Overal om ons heen is water. Het komt en het gaat, verbindt, verkoelt, filtreert en stroomt soms over. Zonder water, geen eiland. Het eiland wordt er door gevormd. Wij zijn er van vervuld en kunnen niet zonder. Water is de bron van ons bestaan.
Wie dat als geen ander weet, is Walter de Waterman. Walter is een man van het eiland die weet hoe het voelt omringd te zijn door water. Hij neemt je mee naar een belangrijke waterplekken en vertelt je over de waarde van het eilander water. Neem een kijkje op: Walter's Waterkaart.
Help Walter!
Heb je zelf een mooi waterpunt gespot? Of heb je een waterbespaartip die je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten via: communicatie@gemeenteschiermonnikoog.nl
De wateruitdaging
Als het om water gaat, staan we voor een grote uitdaging. Water staat onder druk. Wereldwijd neemt de hoeveelheid schoonwater af, de grondwaterstanden dalen, de zeespiegel stijgt en de zeeën raken vervuild. Op Schiermonnikoog hebben we de ambitie om het tij te keren en ons in te zetten voor schoon en beschikbaar water voor iedereen. Doe je mee?
Nationale Kraanwaterdag
Op woensdag 25 september is het Nationale Kraanwaterdag waarvan de landelijke aftrap op Schiermonnikoog plaatsvindt. Samen met de basisschool worden voor alle leerlingen diverse activiteiten georganiseerd. Een dag die in het teken staat van kraanwater als gezonde dorstlesser en meer waterbewustzijn. Deze dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt dit jaar voor de vijfde keer landelijk georganiseerd. In onderstaand artikel vertelt omgevingsmanager Lianne Hummel van Vitens over het belang van het vasthouden, besparen en schoonhouden van het eilander water.
Lianne Hummel: “Als het flink regent, zijn we bij Vitens heel blij!”
Schiermonnikoog is zelfvoorzienend als het gaat om drinkwater. Onder het eiland ligt namelijk een grote zoetwaterbel met water voor iedereen die op het eiland woont en die het eiland bezoekt. Lianne Hummel is omgevingsmanager van drinkwaterbedrijf Vitens, de organisatie die het drinkwater produceert, distribueert en de kwaliteit streng in de gaten houdt. Hummel: “Al het regenwater dat op het eiland valt, wordt via het duinzand natuurlijk gezuiverd waarna het in een periode van ongeveer 25 jaar naar de zoetwaterbel sijpelt. Omdat er meer regen valt dan er verdampt, zakt een deel van het water in de ondergrond. Eigenlijk vult alle regen die in de grond zakt naar de zoetwaterbel. De zoetwaterbel wordt dus direct gevoed door regenwater. Het duurt ongeveer 25 jaar voordat het water de diepte bereikt waarop onze putten zitten en wij het oppompen. Vitens pompt het water op, zuivert het -zodat het voldoet aan de eisen van drinkwater- en levert het water via de drinkwaterleidingen naar klanten op het eiland. Als het flink regent, zijn we bij Vitens dus, voor wat betreft de waterhuishouding, eigenlijk heel blij.”
Vitens heeft aan de ene kant de plicht om drinkwater te leveren zodra watergebruikers de kraan openzetten, maar voelt tegelijkertijd ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo heeft de organisatie zich gecommitteerd aan de nationale ambitie om het drinkwatergebruik in Nederland terug te brengen van 128 liter naar 100 liter per persoon per dag. Dat geldt dus ook voor inwoners van Schiermonnikoog.
Hummel: “Wat we zien op Schiermonnikoog is dat de vraag naar water toeneemt. Vooral in de toeristische periodes zoals de zomervakantie zien we een piek, alhoewel het watergebruik over de hele linie is gestegen. Ook zal de vraag naar drinkwater de komende jaren in Nederland toenemen. Toeristen weten het eiland niet alleen in de zomerperioden te vinden en als ze komen, maar verblijven er ook langer. Om ervoor te kunnen zorgen dat ook in de toekomst het eiland zelfvoorzienend kan blijven, vragen we onze klanten daarom om drinkwater niet onnodig te verspillen. Maar we snappen ook dat wanneer je op vakantie bent, je niet let op een druppeltje meer of minder. De zoetwaterbron kan wel onder druk komen te staan. Aan de ene kant door de toenemende vraag naar water. En aan de andere kant door klimaatverandering. Als de temperatuur stijgt, wordt de druk van het zoute water van de zee op het zoetwaterbel steeds groter. Dat willen we natuurlijk niet.”
Door mensen bewust te maken van de bijzondere situatie op Schiermonnikoog hoopt Vitens dat mensen de waarde van het eilander water inzien. Water om spaarzaam mee om te gaan maar ook van te genieten natuurlijk. Lianne Hummel vindt zelf het water van Schiermonnikoog een van het lekkerste drinkwaters van Nederland. “Het verschil met drinkwater gemaakt van oppervlaktewater proef ik meteen. En er zit kalk in. Goed voor je botten.”
Op Schiermonnikoog wordt sinds de jaren vijftig water gewonnen. “We hebben twee waterwingebieden die omringd worden door grondwaterbeschermingsgebieden. De grondwaterbeschermingsgebieden zorgen ervoor dat de grond rondom de waterwingebieden schoon blijft en dat er bijvoorbeeld niet geboord mag worden. Het waterwingebied bij de Westerplas is vrij toegankelijk. Op de Oude Zeedijk liggen de putten op een rijtje. Het waterwingebied in de buurt van het Zwarteduinpad is niet vrij toegankelijk. Op Nationale Kraanwaterdag maken we graag een uitzondering en mogen de schoolkinderen van de basisschool dit waterwinningsgebied wel bezoeken.”